Média & Blog

Rekordní měsíc pokračuje. A my nakoupíme

29. 8. 2016 - Autor: Martin Kopáček

Prázdninové měsíce končí, ovšem na trzích drahých kovů rozhodně žádný letní relax nebyl patrný. Zejména srpen byl velmi bouřlivý, když ceny zlata i stříbra v počátku udržely maxima, aby následně sestoupily k lepším nákupním cenám. Aktivita investorů byla velká – a to na obou stranách obchodů.

V tomto měsíci probíhalo velké množství nákupů – zejména v situaci, kdy se cena stříbra konečně podívala pod 20 dolarů za unci . Zde již mnoho investorů připravovalo svoje nákupní příkazy. Ovšem pravá smršť nákupů stříbra přišla poté, co graf ceny stříbra zamířil pod 19 dolarů. Každý pokles o pár centů přinášel nové a nové objednávky.

Extrémní zájem byl především o stříbrné mince Maple Leaf . Také investiční stříbrné slitky byly pod nákupním tlakem, kdy plynulé dodávky do EU nestačily zájmu kupujících. Naopak relativně malé objemy jsme zaznamenali ve stříbrných mincích Silver Eagle – což patrně koresponduje s celosvětovým trendem postupného zdražování amerických stříbrných Orlů.

Kanada poptávku po stříbrných mincích zjevně dobře zvládá , protože ani přes extrémní nárůst objednávek nedošlo k větším výpadkům v dodávkách těchto stříbrných mincí. Doplňování skladů bylo vcelku plynulé, poptávku investorů se dařilo rychle pokrývat. Je pravdou, že ve chvíli, kdy cena stříbra klesla k 18.50 dolaru za unci, zlevnily v přepočtu i americké mince Silver Eagle a investoři začali nakupovat znovu ve větších objemech i tyto mince.

Na druhé straně jsme viděli také realizace zisků. Šlo především o velké investory, kteří obchodují v řádech milionů. Tito investoři zpravidla patří mezi zkušené matadory a tak vystihli cenové dno na začátku roku, kdy bylo stříbro k dispozici za 14 dolarů. Nyní, při otestování hranice 20 dolarů, prodávali stříbro se ziskem 25-35% . Vydělat 25-35% za půl roku je skvělé. Šlo ovšem o opravdu velké hráče, kteří se umí na trhu pohybovat.

Většina malých investorů ovšem ve stříbře nespekuluje – což je velmi rozumný přístup. Ke spekulacím jsou vhodnější burzovní nástroje , čili zlato a stříbro ve formě komodit. Menší investoři se proto správně soustředili na ochranu svých úspor před inflací a proto využívali poklesu cen k nákupům, jako většina investorů malé a střední třídy.

S cenami kovů samozřejmě zahýbal také očekávaný projev Janet Yellen, šéfky americké centrální banky (FED). Trhy čekají na vyjádření, kdy začne FED zvyšovat úrokové sazby. Janet Yellen v projevu připustila, že se zvyšuje pravděpodobnost zvyšování úroků v závěru tohoto roku. Uvidíme.

Poptávku po stříbře a po zlatě kromě cenových pohybů živí také obavy z dalšího vývoje. Turecké tanky operují v Sýrii, ve vzácné (a před pár měsíci nemyslitelné) shodě s Ruskem. Vztahy s Německem naopak značně ochladly a celá Evropa se obává, že Turecko otevře hranice pro miliony afrických migrantů, které zatím zadržuje. Po letních krvavých útocích se EU obává dalších teroristických útoků ze strany radikálních muslimů v EU. A tyto obavy se samozřejmě odrazily v růstu objednávek stříbra i zlata. Nejen Němci, ale i ostatní lidé v eurozóně se obávají konfliktu a poklesu hodnoty peněz.

My máme před sebou velmi příjemnou událost – v první pracovní den měsíce budeme na vaše Stříbrné účty nakupovat opět zlato a stříbro. Bude to ve čtvrtek, 1. září.

Skvělou zprávou je, že za poslední dva měsíce se naše komunita vlastníků Stříbrných účtů velmi dynamicky rozrostla. Vítáme nové účastníků spoření do zlata a stříbra a těšíme se, že díky aktuálnímu poklesu cen drahých kovů nakoupíme za velmi příjemné ceny.

E-BOOK ZDARMA

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Švýcaři zvyšují pozice ve zlatě a stříbře

Stříbro je pod 20 dolary. Mince a slitky zmizely

Čekají nás krachy bank? Itálie varuje

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio drahých kovů, 1. část

Zpět na články

Nejnovější články


Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE