Média & Blog

Riziko návratu do recese roste

23. 8. 2010 - Autor: Martin Kopáček

Krize není zažehnána – tak lze shrnout situaci na světových trzích, názory analytiků i aktivitu amerického FEDu. I přes masivní finanční injekce do ekonomiky USA přetrvává riziko opětovného propadu do recese, respektive pokles a hledání druhého dna. Varovné signály přibývají.

Federální rezervní banka v San Franciscu přepokládá, že ekonomika v USA během dvou let opět upadne do recese. Firmy šetří, americké domácnosti také. Tahoun ekonomiky, kterým v dobách před krizí byla spotřeba domácností, není již motorem, který by nastartoval ekonomický růst.

Velkým problémem je stále velmi vysoká nezaměstnanost, která se v USA drží nad na americké poměry alarmujícími devíti procenty. Ani dobré výsledky, které americké firmy reportují, nepřispívají k masivnímu obnovování pracovních míst. Firmy oplývají hotovostí, nikoliv ochotou vytvářet nové pracovní příležitosti. Je proto možné, že se mnohá pracovní místa již svého znovuvzkříšení nedočkají. Velmi černě vidí budoucnost banka Goldman Sachs, která předpovídá růst nezaměstnanosti až k jedenácti procentům v příštím roce.

Ani stavební boom se nekoná, což je pro americkou ekonomiku velmi nepříjemný fakt. Domácnosti šetří a dříve oblíbená praxe permanentního nastavování hypoték v nynější době není žádaná. V problémech se ocitají další bankovní domy. Letos v USA zkrachovalo již 118 bank.

FED řeší situaci masivními nákupy dluhopisů, čímž se opět snaží do oběhu dostat nové a nové peníze. HDP stagnuje a objevují se pesimistické odhady, že předpokládané tempo růstu ekonomiky klesá pod dvě procenta.

Ani v Evropě není zářná budoucnost na pořadu dne. Nezaměstnanost mezi mladými lidmi je na nejvyšší úrovni od konce druhé světové války, začíná se mluvit o nové „ztracené generaci“. Globální ekomomika, propagující volný pracovní trh a odbourávání celních opatření, neumí zabránit odlivu pracovních míst do zemí s nízkou životní úrovní. Ekonomika Německa, tadičního lídra evropské ekonomiky, vykázala velmi razantní růst. Ovšem německé firmy jednohlasně varují, že růst se již nebude opakovat a připravují opatření na horší časy.

Zvyšování důchodového věku problémy s nezaměstnaností mladých lidí rovněž zhoršuje. Snižují se pracovní úvazky, některé státy vytvářejí pro absolventy nouzové placené stáže ve státních orgánech. To je ovšem jen krátkodobě fungující opatření, které bude znamenat zátěž pro veřejné rozpočty.
Svět sklízí neblahé plody experimentování s nekrytou měnou. Měna, budovaná nikoliv na krytí drahým kovem, nýbrž na dluhu, sebou přináší rizika. Současná krize ukazuje, jak velké problémy v ekonomice postavené na dluhu jsou.

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE