Média & Blog

Sedm mýtů o investici do drahých kovů

13. 11. 2011 - Autor: Jiří Jánský

Investiční stříbro a investiční zlato je přístavem bezpečí po pět tisíc let. Aby investice do drahých kovů měla smysl, je třeba vyvarovat se některých omylů. Na základě našich zkušeností a dotazů našich klientů proto přinášíme přehled sedmi základních laických omylů, kterých by se měl každý investor vyvarovat.

1. Na trhu je široká nabídka investičního stříbra
Nikoliv, na trhu není široká nabídka investičního stříbra. Mnohé, co se v tuzemsku za investiční stříbro vydává, je vhodné pro průmyslové použití, ale nikoliv jako investiční stříbro. Často se také jedná o sortimentní neznalost prodejců, kteří netuší, co vlastně prodávají.
Na rostoucím zájmu o investování do stříbra se pokouší přiživit leckterý rafinér i mincovna. Mnohé slitky nejsou vhodné pro investiční účely, mnohé mince jsou spíše sběratelské předměty než pravé investiční stříbrné mince.
Ve skutečnosti je k rozumnému investování do stříbra

velmi málo vhodných produktů
. Investování do stříbra má svoje pravidla, která splňuje jen omezený počet stříbrných mincí a stříbrných slitků či stříbrných cihel.

2. Investiční stříbro se dá sehnat levně.
Cena je velké úskalí investování do stříbra především u začínajících investorů. Zkušení investoři velmi dobře vědí, že cenové podbízení má svůj skrytý důvod. Laciné jsou pochopitelně slitky nelikvidní, nebo nevhodné pro investování, mince z oběhu, či padělky.
Pamatujte, že burza, finanční trhy ani trh s investičními kovy zásadně nedávají nikomu nic zadarmo. Co je kvalitní, to není levné. Kvalitní a renomovaní prodejci zlata a stříbra poskytují svým klientům další servis a nemusejí se proto podbízet cenou.
Investování do zlata a do stříbra není porovnávání nabídek párků v supermarketech. Ani na trhu nelze říci, že stejná ryzost drahého kovu automaticky určuje cenu. To je základní omyl nezkušených investorů, na který posléze velmi nemile doplatí.
Lákadlo levné ceny platí na laika, k jeho vlastní škodě.

3. Prodejce se na trhu vyzná a umí poradit.
O odbornosti mnohých prodejců si nedělejme iluze. Často spíše jde o překupníky, kteří příliš netuší, co vlastně prodávají. Svoje podnikání postaví na cenovém podbízení, na webových stránkách se omezují na přebírání cizích článků. Skutečný profesionál publikuje vlastní články, komentáře a analýzy, má

tým renomovaných spolupracovníků
pro sledování trhu.
Bohatá vlastní publikační činnost je prvním předpokladem, že prodejce opravdu ví, co vlastně klientům dodává. Takový prodejce je si také vědom všech rizik, nebude se klientům podbízet lacinými a nevhodnými produkty, neboť by si mezi odbornou veřejností zničil renomé.
Prodejce by také měl být aktivním obchodníkem na burze. Klientům musí být schopen ukázat, jak se lze

zajistit proti propadu ceny
drahého kovu. Kdo sám na burze neobchoduje, těžko bude schopen klientovi vysvětlit zajišťovací mechanismy.
Skutečný obchodník s drahými kovy zpravidla nepůsobí jen v ČR. Profesionál umí zajistit klientům i nákupy investičních kovů ze zahraničí, aby klienti mohli

využít snížených sazeb DPH

. Tuto službu poskytuje skutečný obchodník s drahými kovy výhradně přes vlastní dceřinnou firmu. Kdo tuto službu nabízí jen přes prostředníka (anebo vůbec), není profesionál.

4. Nakoupené stříbro a zlato lze kdykoliv prodat.
Pokud bude stříbro a zlato nevhodné, čili nebude vskutku investiční ve smyslu bodu 1., pak nikoliv. Skutečný investor nekoupí levný slitek, který není pro investice vhodný. Portfolio investora má být orientováno na kvalitní, likvidní slitky a mince. Takové portfolio je hodnotnou investicí.
Při dalším prodeji bude každý kupující vždy vyžadovat doklad, odkud investiční stříbro nebo investiční zlato pochází. V dnešní době, kdy je padělání zlata a stříbra velmi častým jevem, nikdo rozumný nekoupí zlato nebo stříbro s daňovým dokladem (fakturou) pochybného prodejce nebo spíše překupníka.

5. Certifikáty ke zlatu a stříbru jsou zárukou.
V žádném případě. Takzvané certifikáty nemají žádnou validitu, jsou naprosto bezcenné. Certifikát si vytiskne kdokoliv a kdykoliv.
K malým slitkům zlata se dávají tzv. certifikáty spíše kvůli usnadnění manipulace a ochraně před poškrábáním. Mimochodem padělat tyto certifikáty je neuvěřitelně snadné.
U stříbra se certifikáty nevystavují vůbec. Platí to, co bylo řečeno v bodu 4., jediným validním dokladem je vždy daňový doklad od renomovaného prodejce.

6. Na seminářích se dozvím vše.
Prodejce, který je spíše jen překupníkem, se soustředí jen na vlastní prodej. Tomu odpovídá úroveň poradenství. Mnohé semináře jsou jen propagačními turné, s cílem prodat co nejvíce bez ohledu na to, zda je investice do drahého kovu pro klienta vhodná nebo ne.
Profesionál klientům vysvětluje úskalí a rizika, která je třeba překonat. Ví, co a proč nabízí a umí vyhodnotit vhodnost či nevhodnost investice. Paradoxně mnohým začátečníkům nepromyšlené investice včas rozmluví.
Skutečný profesionál klienta orientuje na pochopení trhu, nabídne zájemcům i způsoby zajištění proti pohybu ceny drahého kovu. Profesionál z vlastní burzovní praxe ukáže klientovi,

jak se dá profitovat z cenových pohybů
. Umí vysvětlit rizika měn, ale také upozornit na rizika drahých kovů.
To vše předpokládá ovšem skutečné znalosti trhu. Profesionál svoji praxi dokumentuje vlastní publikační činností, jak je to uvedeno v bodu 3. Kdo nepublikuje komentáře, analýzy a sám neobchoduje na burze, těžko bude schopen klientovi fundovaně poradit.

7. Spoření do zlata a stříbra, kdy si po malých částkách spořím na slitek, je bezpečné.
Jen do doby, než firma, nabízející postupné spoření do zlata nebo do stříbra,

zkrachuje
. Klient pak nemá příliš šancí, že své peníze, nebo zlaté či stříbrné slitky někdy uvidí. Obdobná situace je u tzv. bezcelních skladů v zahraničí. I zde je investor vystaven riziku, že se svému zlatu a stříbru nikdy nedostane. Jediné investiční stříbro a zlato, které opravdu vlastníte, je to, které máte fyzicky ve svém vlastním sejfu.

Investování do drahých kovů je procesem, který má svá pravidla. A také má svá rizika. Každý investor by měl proto před rozhodnutím o investici znát dobře obojí.

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE