Média & Blog

Short selling stlačil ceny zlata k produkčním nákladům

8. 7. 2013 - Autor: Martin Kopáček

Přesouvání aktiv z přístavu bezpečí do rizikovějších nástrojů znamenalo pokles ceny zlata i stříbra. Důvodem jsou shodné postoje centrálních bank v USA a v Evropě, kdy obě instituce zvolily skupování vládních dluhopisů jako formu podpory důvěryhodnosti finančních trhů. Akciové trhy proto rostou i přes nedávné varování šéfa FEDu, že uvolněná měnová politika by mohla na podzim skončit.

Cena zlata a cena stříbra je proto delší dobu pod tlakem. Jde o problém, nebo o příležitost? Pro investory, kteří drží akcie těžařských firem, jde samozřejmě o problém – akcie těžařských firem jsou svázány s cenou zlata a stříbra. Pro investory, kteří nakupují drahé kovy jako ochranu vlastního portfolia, úspor, nebo jako budoucí soukromý protiinflační penzijní fond, je pokles ceny zlata a stříbra vítanou příležitostí pokračovat v budování portfolia drahých kovů za velmi příjemné ceny.

Důsledkem, jak jsme již informovali, že paradoxní stav, kdy cena zlata a cena stříbra na burze klesá, zatímco fyzického investičního zlata a investičního stříbra je nedostatek . Nízké ceny přilákaly k nákupům zlatých mincí, zlatých slitků nebo investičního stříbra zájemce, kteří dosud stáli opodál. Mincovny a rafinérie mají potíže s pokrytím objednávek, což se promítá v delších dodacích lhůtách u velkých obchodníků, kteří zobchodují denně velké množství objednávek.

Příkladem mohou být třeba stříbrné slitky NTR nebo stříbrné cihly Johnson Matthey, jejichž dodávky z USA se velmi prodlužují. Také stříbrné mince z USA a z Kanady čelí velké poptávce, takže mincovny patrně sahají do zásob stříbrných investičních mincí. Krátce řečeno: poptávka po investičním zlatě a po investičním stříbře neklesá, naopak nízká cena přilákala do trhu další zájemce. Dodací lhůty se proto u velkých obchodníků mírně prodlužují, zásilky z mincoven jsou obratem rozebrány a zvětšení objemu nákupu v mincovně není snadné.

Producenti investičních mincí a slitků ze zlata a stříbra jsou ovšem limitováni objemem zlata a stříbra, které se vytěží. A zde nastává problém: Těžařské firmy se dostávají v mnoha případech k otázce, zda je těžba zlata nebo těžba stříbra při aktuálních nízkých cenách rentabilní. Náklady na těžbu zlata se v posledních letech značně zvýšily, aktuálně se náklady na výrobu jedné troyské unce zlata odhadují na cca 1000 až 1200 dolarů. Cena zlata je tedy pro těžaře na hranici rentability. Ochota dodávat zlato nebo stříbro na trh klesá.

Na burze vycítili burzovní tradeři velkou příležitost k tzv. short sellingu. Tento princip je důvěrně znám absolventům našich tradingových konzultací. Obchodník na burze prodává futures kontrakt nebo jiný burzovní instrument (ETF), který má ovšem jen vypůjčený. Počká na pokles ceny a koupí jej zpět, vrátí je půjčovateli (brokerovi). Rozdíl mezi cenou, za kterou půjčený instrument prodal a mezi cenou, kterou následně zaplatil na vykoupení zpět, je ziskem. Na českém internetu se objevily dohady, že toto burzovní stlačování spotové ceny je nezákonné atd. Je to samozřejmě nesmysl, short selling je naprosto korektní burzovní obchod. Hraje se zkrátka na pokles ceny burzovního instrumentu.

Druhou stranou mince je disproporce mezi fyzickým trhem (investiční zlato a investiční stříbro ve formě mincí a slitků) a mezi burzovním spotem. Při poklesu burzovní ceny vázne zásobování, z výše uvedeného důvodu rentability těžby. Mimo jiné i proto, že vydatnost rudy se snížila z 2,8 gramu na 1,9 gramu na tunu horniny. A to pro těžaře není příjemná situace.

Co z toho plyne pro investora a pro tradera? Investor do fyzického kovu buduje portfolio drahých kovů za velmi příjemné ceny – nemá si tedy proč na pokles stěžovat. Nákup zlata nebo nákup stříbra je vždy příjemnější za nízkou cenu. Ostatně i investiční guru Faber nakupuje drahé kovy právě při poklesu ceny.
Trader umí navíc poklesu ceny zlata a stříbra využít k tomu, aby z trhů dostal nemalý zisk. Nejde o žádnou tajemnou vědu, stejně jako u investice do drahých kovů i při tradingu stačí používat zdravý selský rozum. Investor, který je vyzbrojen také tradingovými dovednostmi, těží ze současné situace maximum.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Jak nenaletět

Překvapují vás cenové pohyby drahých kovů? Naučte se je využívat.

Euro opět na scestí: Německý ústavní soud rozhodne

Prudký pokles ceny drahých kovů: Proč?

FED a ceny drahých kovů: Proč neklesá objem prodeje?

Aktuální vývoj ceny zlata, stříbra a ropy: SILVERUM s.r.o. na ČT24

Zpět na články

Nejnovější články


Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

4. 4. 2024 - Autor: Jan Hájek
Meziroční míra inflace v eurozóně se z únorových 2,6 % snížila na březnových 2,4 ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE