Média & Blog

Škodu nezjistí, kdo si pohyb trhu pojistí

24. 10. 2011 - Autor: Martin Kopáček

Investiční stříbro a investiční zlato procházejí výraznými pohyby v obou směrech. Stejně tak je tomu na finančních trzích, kdy pohyb o stovky bodů vzhůru je následující den vystřídán stovkami bodů propadu. Cena zlata a stříbra není izolovanou veličinou, investiční stříbro i investiční zlato reflektují náladu na finančních trzích. Začátečník je cenovými pohyby překvapen, skutečný investor nadšen. Proč?

V nudné době opravdu nežijeme. Krachy firem, nebo zpomalení ekonomiky, to je z dnešního pohledu – řečeno s Járou Cimrmanem – nuda nuda, šeď šeď. Dnešní turbulence jsou způsobeny hlavně absolutní nečitelností zdrojů tržních výkyvů, což jsou státy. Státu nevidíme do bilance a výsledovky, stát může libovolně falšovat své HDP a zadlužení, stát může manipulovat se statistikami atd. A prohlášení politiků jsou všechno možné,
jen ne jednoznačná

.

Jaké jsou důsledky pro trhy? Trhy reagují na kroky politiků panickými výprodeji nebo naopak přehnanou euforií. Nikdo neví,
čeho se lze od politiků nadít

.
Víkendové jednání EU mělo přinést návrhy řešení krize předlužených států EU. Výstupem je, že konkrétních kroků se prý dočkáme ve středu. Unijní prezident Herman Van Rompuy po summitu jen tak na okraj sdělil, že Evropská unie
zreviduje znění unijních smluv

. Řecko slouží Evropské unii jako dobrý důvod pro změny pravidel pro všechny státy Evropské unie. Ano, šrouby se nepochybně budou utahovat, až z daňových poplatníků poteče další dávka peněz do bezedné unijní kasy.

V době vzniku tohoto článku samozřejmě nevíme, jak na víkendový summit EU budou reagovat finanční trhy. Možná velkým růstem, možná velkým propadem. Možná obojím v průběhu jediného obchodního dne – a možná že trhy nebudou reagovat vůbec. Cena zlata možná vystřelí, možná propadne. Investiční stříbro možná posílí, možná oslabí. Cena ropy možná vzroste, možná klesne. Akciové trhy možná v euforii poletí do nebes, možná se v panice zhroutí.

Kdo nakoupil stříbrné slitky, zlaté cihly, stříbrné či zlaté mince jako formu ochranu svých peněz před inflací, samozřejmě pohyby trhů neřeší. Není důvod, takového investora již cenové pohyby zlata a stříbra nezajímají, má své
peníze a úspory pojištěné drahým kovem

.

Začátečník se cenových pohybů obává. Vsadil správně na růst, nebo na pokles trhů? Nebo stál stranou a ujede mu vlak? Poroste cena jeho portfolia, nebo bude klesat? Vyletí zítra cena zlata, nebo se naopak propadne? Stihne nakoupit investiční stříbro v době, kdy je cena stříbra příznivá, nebo má ještě doufat v pokles ceny stříbra? Samé otázky, ale žádné odpovědi. To jsou ovšem klasická dilemata začátečníka, který se naučil z abecedy finančních trhů trošku slabikovat, ale nikoliv plynně číst. S trochou znalostí o opcích by se ovšem uměl proto jakémukoliv vývoji velmi levně – a velmi efektivně – pojistit.

Investor a trader se na cenové pohyby těší. Neví, zda zítra trh půjde ke dnu, nebo poletí vzhůru. Na obojí je ale připraven, takže s velkou pravděpodobností vydělá. Absolventi opčních konzultací věděli (a to mrknutím na jednu jedinou webovou stránku), že je před námi víkend, který může řádně zahýbat kartami o obou směrech. Opce jsou ovšem nástrojem, kterým se lze současně postavit na stranu růstu i na stranu poklesu, díky jednoduché strategii. Jak?

Očekávám – a mnozí absolventi mých konzultací také – že se po víkendu trhy pohnou. Nebo po středečním jednání. Nevíme, zda cena stříbra poroste, nebo naopak poklesne. Netušíme, jestli ceny akcií porostou nebo se propadnou. Již ve čtvrtek jsme nakoupili call opce, jejichž cena roste s růstem trhu, A také put opce, které naopak porostou na ceně v situaci, kdy trhy zareagují propadem. A to je celé.
Co můžeme ztratit? Pokud trhy razantně porostou, pokud poletí vzhůru cena stříbra a cena zlata, pak vyděláme. Pokud naopak trhy zkolabují a investiční stříbro a investiční zlato budou za pakatel, pak opět vyděláme. Jedině v situaci, kdy se trhy nepohnou, pak zkrátka přijdeme o to, co jsme do obchodu vložil. Jde o pojistku proti poklesu nebo naopak razantnímu růstu. Finančně jde o naprosté minimum, které ještě v průběhu týdne opačnou operací – výpisem – získáme patrně zpět.

Zejména v dnešních nepředvídatelných dobách je na každém, jakou zvolí cestu. Pojistit své úspory proti znehodnocení nákupem drahého kovu a také se naučit profitovat z pohybů trhů třeba právě s pomocí opcí
považuji za logický krok. Doba štědrého sociálního státu je minulostí, taktéž doba stability finančních trhů.

Zpět na články

Nejnovější články


Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE