Média & Blog

Štědrý Silvestr aneb Prodělat asi opravdu nešlo

3. 1. 2013 - Autor: Jan Hájek

Letošní Silvestr byl dnem, který si přeje každý investor či burzovní obchodník – zisk s pravděpodobností 99%. Kdo touží po bezrizikovém obchodu, ten se v závěru roku dočkal. Je celkem jedno, zda investor obchoduje na tuzemské či zahraniční burze, tučného výnosu se tentokrát dočkali všichni. Názorně se ukázalo, že kdo vnímá fundamenty a používá selský rozum, dočká se dobrého obchodu.

Zatímco většina populace se připravovala na rozbalování dárků, obalování kapra a mlsání cukroví, investoři a burzovní tradeři byli od poloviny prosince ve střehu. Trhy v důsledku úmyslně protahovaných jednání mezi americkými republikány a demokraty prošly korekcí. Obě hlavní politické strany v USA se přely o finální verzi dohody o daňových změnách. Ekonomická data ovšem v závěru roku byla velmi povzbudivá a ke korekci příliš důvodů nebylo.

Zkušení matadoři burzovních parketů jasně viděli, že pokles trhů je veden jen obavami z možných komplikací ohledně dohody. Bylo jasné, že ani republikáni ani demokraté si nehodlají bez boje nic darovat a že obě strany budou situaci vyhrocovat až do poslední minuty. K tématu jsme vydali komentář pro Českou televizi, který jsme
také zde obratem publikovali. Bylo jasné, že k dohodě ovšem musí dojít. Proč?

Pokud by k dohodě nedošlo, narazily by USA na tzv. fiskální útes. Od ledna by nastoupily drastické automatické škrty ve výdajích. To by znamenalo například okamžité propuštění 800.000 lidí – a to jen v rezortu US obrany. Další miliony nezaměstnaných Američanů by následovaly. Dopad na americkou, ale také na světovou ekonomiku, by byl velmi tvrdý. Toho si byli dobře vědomi jak republikáni, tak demokraté. Otázkou tedy nebylo, zda bude dohody dosaženo. Otázkou bylo, kdy bude dohody dosaženo.
A to byla informace, která měla pro investory a burzovní tradery klíčovou hodnotu: Dohoda nakonec bude, trhy si vydechnou. Přijde růst. Proč tento fakt nevyužít?

Zkušenější investoři začali budovat pozice již od 21.12., kdy jsme komentář pro Českou televizi vydali. Již v předstihu jsme však analyzovali, že cena stříbra i cena zlata
jde proti logickému trendu. Mnozí investoři se postavili do long pozic poté, co cena stříbra poklesla až pod 30 dolarů za unci stříbra. Včera sklidili zasloužený zisk. Jiní nakupovali investiční stříbro ve fyzickém provedení – a nebyli sami. Obrovský nárůst poptávky způsobil před přelomem roku vyprodání zásob stříbrných slitků NTR a stříbrných cihel Johnosn Matthey.

Skvěle se vedlo absolventům našich tradingových konzultací. Již od vydání naší zprávy pro Českou televizi mnozí absolventi probírali s
vedoucím tradingových konzultací Martinem Kopáčkem

vhodné strategie pro očekávaný růst. Skvěle se podařilo zobchodovat například opce na indexové ETF, které již na Silvestra přinesly skvělý zisk. Absolventi, kteří drželi větší počty kontraktů a vytrvali přes Nový rok, realizovali ještě tučnější zisky. Rovněž v drahých kovech, které skokově posílily, se ve středu vybíraly zisky. Velmi slušně vzrostly ETF na stříbro i na zlato a ti, kteří je zobchodovali, mají důvod ke spokojenosti.

Letošní Silvestr byl názornou ukázkou, že vydělat na burze lze – a někdy s pravděpodobností blížící se jistotě. Není zapotřebí křišťálová koule, zázračné obchodní systémy ani tajné informace. Využili jsme opět jednoduchých postupů založených na selském rozumu. Výsledky absolventů našich konzultací opět ukázaly, že úspěšné spravování a zhodnocování vlastních prostředků není nijak složité ani náročné. Kdo pochopí
principy obchodování na trzích, vidí příležitosti a umí je využít. Silvestrovské šampaňské mělo proto letos mimořádnou jiskru. Připraveným zkrátka štěstí přeje. Všem, kdo na fiskálním útesu společně s námi vydělali, gratulujeme. A všem přejeme neméně úspěšný celý rok 2013.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Výnos 38% je důvodem ke spokojenosti

Lze vydělat na volbě prezidenta? Ano, Ježíšek nadělil štědře

Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Investiční stříbro: Slitky NTR skladem

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE