Média & Blog

Stříbrné slitky v e-shopu, poptávka roste

12. 11. 2010 - Autor: Jiří Jánský

Poptávka po investičním stříbre v posledních týdnech dramaticky roste. Kvalitních, tedy likvidních investičních slitků značky NTR, je nedostatek. Objem objednávek velkých investorů se znásobil a v e-shopu dočasně nebyly stříbrné investiční slitky k dispozici. Jaká je situace dnes?

Firma SILVERUM s.r.o. jako lídr na trhu investičního stříbra ve střední Evropě samozřejmě reagovala na nárůst poptávky již v době propuknutí krize v Řecku. Objemy objednávek nejen stříbrných slitků, ale i stříbrných investičních mincí z USA byly znásobeny, ovšem poptávka po likvidních slitcích se stále stupňuje. Ve chvíli, kdy došlo k vyčerpání stříbrných slitků určených pro prodej v malém, tj. prostřednictvím e-shopu, byl proto i drobným investorům investorů umožněn rezervační prodej.

„Rezervačním prodejem si náš zákazník mohl kdykoliv zafixovat aktuální cenu. Získal tím záruku, že obdrží likvidní slitky NTR za dobrou cenu, i v případě, že stříbrné slitky právě nebyly skladem pro e-shop. Bylo ovšem třeba mít trpělivost a vyčkat na doručení stříbrných slitků dva až čtyři týdny.“ říká vedoucí prodeje Martin Kopáček. „Důvodem je vysoký nárůst poptávky po investičním stříbře. Samozřejmě stále mluvíme o likvidních stříbrných slitcích, čili o stříbrných slitcích v provedení násobků uncí. Jiné slitky investorům nenabízíme, byť by byly dostupné prakticky obratem.“

Proč SILVERUM s.r.o. nenabízí jiné stříbrné slitky? „Nabízíme našim zákazníkům jen to, o čem jsme přesvědčeni, že je nejlepší z invetičního hlediska. Proto nabízíme pouze stříbrné slitky v násobcích uncí. Nikdy neprodáváme stříbrné slitky v metrickém provedení a od evropských výrobců. Nepovažujeme je za likvidní právě pro jejich nevhodné metrické provedení. Standardem jsou zkrátka unce a jejich násobky, nikoliv gramy.“ vysvětluje Martin Kopáček. Evropské stříbrné slitky nepovažuje za dobrou investici. „Evropské metrické slitky jsou levné. Investor by si sám měl položit otázku, proč tomu tak je. Osobně evropské slitky, především stogramové a kilogramové, považuji spíš za průmyslové výrobky. Prostě je nepovažuji za investiční formu stříbra.“

Nyní jsou opět další slitky uvolněny pro maloprodej prostřednictvím e-shopu. „Velcí investoři nakupují investiční stříbro i v době dostatku stříbrných slitků fixačním způsobem, neboť se dostanou na lepší cenu. Mají trpělivost. A trpělivost by měla být základní vlastností pro každého investora. Počkat si na likvidní a kvalitní investiční slitky se vyplatí.“ říká Martin Kopáček.

Je něco pozitivního na současném turbulentním trhu? „Sice roste raketově cena stříbra a kvalitních investičních slitků bývá občas nedostatek, ale pozitivum se najde. Kupříkladu nyní je velký nedostek stouncových slitků Johnson Matthey. A nás dodavatel nám poskytuje místo slitků Johnson Matthey za stejnou cenu slitky Engelhard. Investoři tak nyní dostávají za stejnou cenu číslované historické slitky, které se jinak příliš často neobjevují – a pokud, tak s velkým prémiem. Stručně řečeno, investoři za cenu audi dostanou mercedes.“ říká Martin Kopáček.
Jak současných turbulencí využíváte v tradingu? „Velmi úspěšně. Při růstu trhu sice volatilita poklesla, ovšem růst nám i investorům, kteří absolvovali naše konzultace, velmi slušně vydělal. Velmi slušně. Korekce by nám zase umožnila vstoupit do dlouhých pozic nebo vypsat další put opce. Využili bychom volatility a vydělali na poklesu.“ doplňuje Kopáček.

Jak vypadá v těchto dnech výkup stříbra? „Velmi slabě. Investoři nakupují a málokdo chce prodávat. Samozřejmě vykupujeme stříbro velmi rádi. Ale v době, kdy se dolar i euro povážlivě kymácejí, se nikomu prodávat dobré investiční stříbro za nejisté papírky nechce. Já osobně se tomu nedivím.“ uvádí Martin Kopáček.

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE