Média & Blog

Stříbro je v kurzu. US mincovna hlásí rekordní prodeje

30. 1. 2017 - Autor: Aleš Novotný

Cena stříbra se během týdne podívala krátce pod 17 dolarů, aby v pátek graf ceny stříbra uzavřel nad touto hranicí. Investoři ovšem byli opět při chuti: poptávka po investičním stříbře je velká. Americká mincovna, která prodává nejlikvidnější stříbrnou investiční minci světa – Silver Eagle – ohlásila za tento měsíc prodej 4,897,500 kusů Silver Eagle.

Investiční stříbro během týdne přidalo 0,35%, zatímco cena zlata klesla za stejné období o 1,55%. Z toho jasně vidíme potvrzení faktu, že investiční stříbro je vnímáno jako stále podhodnocené. Jakmile cena stříbra klesla pod 17 dolarů, nastoupili kupující. A proto se během týdne dostala cena stříbra výše, zatímco cena zlata klesla. Investiční zlato se na burze v pátek obchodovalo za 1191 dolarů za unci. Americká mincovna oznámila prodej 110.500 uncí zlatých mincí Gold Eagle a 30.500 mincí Gold Buffalo .

Ačkoliv v uplynulém týdnu vykázalo zlato a stříbro rozdílný výkon, meziměsíčně je situace jednoznačná. Během měsíce si zlato připsalo zisk 3,51%. U investičního stříbra cena meziměsíčně vzrostla dokonce o 7,81%. Očekává se zvýšení úrokových sazeb v USA – akciové trhy jsou na maximu, index DJIA překonal dokonce poprvé v historii hodnotu 20.000 bodů. Také trh práce v USA je podle statistik v dobré kondici. Dolar zdražuje … proč tedy drahé kovy, typická pojistka pro doby krizí a rizik, rostou?

Důvodem jsou mezinárodní vztahy. Po dvouleté „studené válce“ mezi EU a Ruskem se nyní čeká na postoj nového amerického prezidenta k Rusku. Zde panuje optimismus – Donald Trump se nijak netají ochotou urovnat napjaté vztahy, které s Ruskem měl jeho předchůdce Barack Obama. Donald Trump ovšem odstoupil od globalizační dohody TIPP, což je vnímáno jako zásadní hřebík do rakve globalizace.

Během uplynulého týdne Donald Trump ukázal jasně, že nehodlá tolerovat nelegální imigranty na území USA. Oznámil stavbu zdi na hranici s Mexikem a deportace nelegálních migrantů. V pátek s okamžitou platností zakázal vstup do USA osobám ze sedmi muslimských zemí – důvodem jsou bezpečnostní rizika od islámských teroristů. Razantní kroky amerického prezidenta vyvolávají obavy, zda nedojde k odvetným akcím islámských teroristů a k další eskalaci mezinárodního napětí.

Drahé kovy z těchto obav těží. Investiční stříbro si proto meziměsíčně připsalo zisk téměř 8%. Investoři nakupují drahé kovy kvůli zajištění hodnoty úspor před znehodnocením měn v případě, že budou světové konflikty nabývat na intenzitě.

Může dojít ke korekci ceny? Ano, jak uvedla v minulém článku Elena Lindišová , u velkých burzovních hráčů jsou jasně vidět signály pro short obchody, čili pro spekulaci na pokles. Ovšem u fyzického stříbra, u stříbrných mincí nebo u stříbrných slitků, tyto poklesy vždy vyvolají zvýšenou nákupní aktivitu.

Připomínáme, že se blíží pravidelný nákup na Stříbrné účty . Nakupovat pro všechny majitele Stříbrných účtů budeme v první únorový pracovní den, kdy bude otevřena burza. Nákupy drahých kovů na Stříbrném účtu se všichni majitelé Stříbrných účtů zajišťují také proti výše uvedeným rizikům globálního vývoje ve světě.

E-BOOK ZDARMA

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Riziko na obzoru? Zlato nad 1200 a stříbro nad 17 dolary

Zlato jako tzv. politický kov

US mincovna hlásí velké objednávky a cena roste

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio drahých kovů, 1. část

Zpět na články

Nejnovější články


Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE