Média & Blog

Trhy čekají na FED. Kdy bude 1+1=5 ?

14. 11. 2013 - Autor: Jan Hájek

Od dob globální měnové krize, kdy se svět podíval na samý okraj finanční propasti, stále méně platí pro pohyby na finančních trzích vysvětlení klasickými makrodaty. Výsledky firem, spotřebitelská důvěra, prodeje nemovitostí, míra nezaměstnanosti, tvorba HDP – to vše je v posledních letech přebíjeno vlivem politických rozhodnutí. Vzpomeňme otřesy, které trhy zažily po vyjádření řeckých politiků v době dluhové krize, nebo výkyvy trhů před summity EU k tématu budoucnosti eurozóny.

V posledních měsících těmto faktorům jasně dominují zprávy z amerického rezervního systému (FED), který určuje měnovou politiku. A tudíž objem hotovosti na trzích i hodnotu amerického dolaru. Ať již máme na dolar jakýkoliv názor, je to stále univerzální světová měna. Proto jsou prohlášení amerického FEDu pro finanční trhy klíčová. Kvantitativní uvolňování, neboli expanzivní měnová politika, bylo spuštěna naplno (dosluhujícím) šéfem FEDu Benem Bernankem. Funkční období Bernankeho končí a trhy vyčkávají, jaký kurs nastolí nová předsedkyně FEDu Yanet Yellen.

Jak vidíme při obchodních seancích, stačí jakákoliv zpráva o omezení objemu peněz, které FED do americké ekonomiky pumpuje, a trhy opouští dosavadní euforie. Očekává se, že k prvnímu dílčímu rozhodnutí o omezení expanzivní politiky může dojít v prosinci. Ačkoliv je nová šefka FEDu známá jako zastánkyně uvolněné měnové politiky, může i částečné omezení intervencí FEDu přinést na trhy volatilitu a následný pokles. Odborníci očekávají, že by pokles akcií mohl být od 5 do 15 procent.

Cena zlata a cena stříbra na zprávy o zpřísnění měnové politiky reaguje poklesem. Pokud by měnová politika USA zpřísnila, znamenalo by to zlepšení hodnoty dolaru. Graf ceny zlata se opět dostal pod hranici 1300 dolarů. Jak vidíme na trhu fyzického zlata, je produkce mincoven na maximu. To znamená, že poklesu burzovního spotu odpovídá vyšší nákupní apetit na fyzické zlato, čili na zlaté mince, zlaté slitky a zlaté cihly. Investiční zlato je proto prodáváno s vyšším prémiem, které si rafinérie a micovny účtují za své služby.
Obdobná je situace na trhu stříbra. Graf ceny stříbra na burze ukazuje pod 22 dolary za unci. I zde se automaticky zvýšila poptávka po fyzickém investičním stříbře. Stříbrné mince a stříbrné slitky se prodávají s vyšší marží, protože zásoby stříbra nejsou dostatečné. Rekordní prodeje investičních stříbrných mincí hlásí všechny přední světové mincovny.
O tom, kam mizí investiční zlato kam putuje investiční stříbro, jsme již informovali.

V předchozích případech, kdy cena zlata klesla pod 1280 dolarů a cena zlata pod 21 dolarů, se právě díky zvýšené poptávce po fyzickém zlatě a stříbře cena na burze dostala velmi rychle zpět nad tyto hodnoty. Zlato se delší dobu drží nad 1300 dolary a stříbro nad 22 dolary za unci. Uvidíme, zda tomu bude i tentokrát.

Obavy o udržitelnost finančního systému vzbudila nenápadná zpráva, že pět států založilo novou ratingovou agenturu. Nová agentura ARC Ratings je založena Portugalskem, Brazílií, Indií, JAR a Malajsií. Ačkoliv nejde o lídry světové ekonomiky, je myšlenka státy ovlivňované ratingové agentury nebezpečná. O nezávislosti agentury si nikdo nedělá iluze: pokud ani dosavadní Velká trojka nebyla právě ideální, pak státy řízená superagentura bude ještě méně objektivním kritikem.

Je pravdou, že dosavadní tzv. Velká trojka světových ratingových agentur zklamala. Finanční krizi nejenže nedokázala odhadnout, ale ani včas adekvátně reagovat snížením ratingu. Agentury Standard & Poor’s, Moody’s Investors Service a Fitch Ratings ovládají 90 procent trhu. Pokud se ale ujme myšlenka státy ovládaných ratingových agentur, bude situace na trzích ještě méně přehledná. Formální prohlášení státních agentur bude připomínat současný stav v Čechách: Formální inflace je mimořádně nízká, ovšem realita nákupního košíku běžného spotřebitele vykazuje vysokou inflaci. Doba, kdy nám novými ratingovými agenturami bude k uvěření předkládána rovnice 1+1=5 , je možná na dohled.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Investiční paradox: Špatné zprávy mohou být dobré

Investice do zlata a stříbra: Riziko padělků

Zpět na články

Nejnovější články


Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

4. 4. 2024 - Autor: Jan Hájek
Meziroční míra inflace v eurozóně se z únorových 2,6 % snížila na březnových 2,4 ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE