Média & Blog

U magických hranic: Zlato pod 1100, stříbro na 14 dolarech.

25. 1. 2016 - Autor: Jan Rohrbacher

Cenové propady na akciových trzích vyhnaly z trhů mnohé spekulanty. Obchodníci vybírali dosavadní zisky, a stahovali se z klesajících trhů. Padající cena ropy a ekonomické slábnutí růstu Číny je skoro již evergreenem, kterým se propad trhů zdůvodnil. Cena zlata v uplynulých dnech vystartovala k 1100 dolarům, cena stříbra překonala 14 dolarů z unci.

Padající trhy podpořili důležití centrální bankéři. Prohlášení šéfa ECB Maria Draghiho bylo v tradičně holubiččím duchu, rovněž čínské státní autority deklarují připravenost podpořit padající trhy. Výprodeje na akciích se v pátek proto zastavily – otázkou je, zda je to opravdu konec korekce.

Mezinárodní měnový fond a ECB ovšem připouštějí, že letošní růst evropské ekonomiky nebude závratný. Navíc eskaluje neschopnost politiků EU zastavit masový příliv uprchlíků – a to sebou rozhodně ponese obrovský nápor na sociální výdaje každého státu. Investoři očekávají, že státy budou řešit růst výdajů tiskem peněz a zadlužováním. Patrně nás tedy čeká další kolo měnových válek a růst veřejného dluhu.

Drahé kovy na zklidnění akciových trhů v pátek reagovaly mírným poklesem. Cena zlata klesla pod 1100 dolarů, graf ceny stříbra uzavřel na 14 dolarech za unci. Okamžitě se zvýšily objednávky fyzického stříbra: V centru poptávky jsou zlaťáky i stříbrňáky. Velcí investoři začali obratem skupovat stříbrné slitky – v pátek jsme naskladnili 100 uncové stříbrné slitky CRM, obratem byly vyprodány. Také u 10 oz stříbrných slitků trvá stav, kdy kontinuální dodávky do skladu jsou obratem vykupovány většími investory.

Stříbrné mince Silver Eagle a stříbrné mince kanadské Maple Leaf stíháme doplňovat průběžně, byť zásobování z mincoven není plynulé. Důvodem jsou obrovské objednávky v mincovnách z uplynulých týdnů, kdy při propadech akciových trhů zaznamenaly US mint i Kanadská mincovna extrémní nárůst objednávek. Jak jsme již uvedli, mnoho investorů zjevně následuje miliardáře George Sorose. Ten, jak víme, vyprodává akcie bank a nakupuje drahé kovy.

V pátek zamířily značné objemy peněz z bankovních titulů do akcií těžařů drahých kovů. Zatím ovšem nabádáme k opatrnosti: Útěk z bankovních titulů odstartoval miliardář Soros, ovšem akcie těžařských firem jsou nadále ohroženy špatnou situací v sektoru. Před investicí od těžařských firem nesmí být rozhodující nízká cena – investor musí velmi dobře znát fundamenty těchto firem…

Je možné, že se dočkáme lepších nákupních cen stříbra? Zajímavou informací je, že počet short pozic se zvýšil o 5472 kontraktů, což představuje sázku na pokles ceny stříbra ve výši 27,4 milionu uncí stříbra. Samozřejmě toho papírového, jde o burzovní kontrakty. Spekulanti prodali 1182 long kontraktů a přidali 4290 short kontraktů. Jde především o obchody malých hráčů, velcí spekulanti v podstatě svoje pozice ve stříbře nezměnili. Celkový součet short pozic, které mohou indikovat spekulaci na pokles ceny stříbra, je nyní 180,2 milionu uncí.

E-BOOK ZDARMA

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio, 1 část.

Trhy padaly ke dnu – a někdo skupoval stříbro

Levná stříbrná mince: Vídeňský filharmonik

Zpět na články

Nejnovější články


Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE