Média & Blog

Úspory: pokles o 5, 10 nebo 20% ? Bez hotovosti to půjde snadno

10. 3. 2016 - Autor: Jan Rohrbacher

Zdánlivě to vypadá skvěle: Zamezí se daňovým únikům. Nebude možné prát špinavé peníze. Nebude zapotřebí sebou nosit hotovost a přemýšlet, zda nám v obchodě vrátí správně zpátky. Již žádné drobné, které se tak rády ztrácejí z kapes. Tak by podle návrhu měla vypadat blízká budoucnost. Žádná hotovost. Místo toho pouze platební karty anebo bankovní převody.

Jenže příslovečný ďábel se skrývá v detailech, které nám politikové už příliš nechtějí sdělit. Svět bez hotovosti sebou nese příležitosti, jak přijít o úspory a jak přijít o svobodu nakládat se svými vlastními penězi. V bankovnictví jsem pracovala řadu let – možná i proto vnímám rizika zrušení hotovosti silněji, než většina veřejnosti.

Riziko první: daně. Představme si situaci, která může velmi snadno nastat. Jakákoliv země, nebo celá EU, se dostane opět do kritických finančních problémů (vzpomínáte na roky 2009 a 2011?). Je velmi snadné nařídit „solidární daň“ a ihned ji vybrat – všechny vaše peníze jsou pouze na bankovních účtech. Stačí tedy pouze kliknutí úředníka finanční správy a jste rázem chudší o 2 procenta z celoživotních úspor. A další měsíc o další 2 procenta. Nebo třeba o 5, o 10 procent.

Riziko druhé: nucené půjčky státu. Politik zjistí, že sociální kasa nebo kasa nemocenského pojištění je prázdná. Nebo se ukáže, že není na výplatu důchodů. Je něco snazšího, než vám zablokovat vaše úspory a udělat z nich nucenou půjčku? Třeba do doby, než vy sami byste měli jít do penze? Tušíte, co třeba za 20 let z takto zablokovaných peněz zbude…

Riziko třetí: ztráta soukromí. Veškeré nákupy budou evidovány. Kdokoliv, kdo bude mít přístup k bankovním záznamům, vám bude dokonale vidět přímo do talíře. Uvidí za co utrácíte, kde nakupujete, kolik vám zbývá peněz. Totalitní přístupy, které vidíme například ve Skandinávii, omezují například sladkosti pro děti. Anebo nákup alkoholu. Časem můžeme pod rouškou obecného dobra zakázat třeba maso, uzeniny. Prostě platební kartou půjde zaplatit jen určitý objem určitého zboží – a to opět pod rouškou péče o zdraví lidí, boje proti obezitě, alkoholismu atd. Vytrácí-li se soukromí, vytrácí se i svoboda.

Riziko čtvrté: zablokování karty. Stalo se v Řecku – v době krize bylo omezen objem výběru z automatů a také objem převodu peněz. Když zmizí hotovost, nebude pro politiky nutné řešit omezení výběru z automatů – stačí jim jen nastavit nízké limity na převody a platby kartou. Nebo prostě karty občanům zablokovat. Zdůvodnění si politik vždy najde. Plynulost zásobování, zabránění panice, ochrana měny státu. Kreativitě politického zdůvodnění těchto totalitních praktik se meze nekladou.

Riziko páté: technický problém nebo útok. Pokud jsou všichni lidé zbaveni hotovosti, nemají již žádnou možnost jak si zaplatit základní potřeby v situaci, kdy zkolabuje elektronický systém. Technický kolaps systému bude jistě oblíbeným islamistů, kteří by takto dokázali bez problému ekonomicky ochromit celou Evropu. I jiní hackeři jistě budou zkoušet prorazit ochranu a systém zablokovat – třeba za výkupné, které bude nutné vyplatit, aby byl systém znovu zprovozněn.

Rizik plynoucích ze zrušení hotovosti je mnoho. Popsali jsme si pět základních. Myšlenka, která může na první pohled vypadat dobře, se ukazuje jako potenciálně nebezpečný nástroj k ovládnutí vašich úspor těmi, kteří tvoří zákony. Bránit se těmto praktikám bude těžké. Jednou z možností budou drahé kovy, investiční zlato a investiční stříbro . To je měna, kterou nemůže žádný politik ani devalvovat, ani převézt do virtuálního světa platebních karet.

E-BOOK ZDARMA

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio, 1 část.

Varování: Bohatí přelévají majetek do drahých kovů

Spoření do zlata a stříbra: Zítra nakupujeme

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE