Média & Blog

Výprodeje na akciových trzích pokračují – pozitivní zprávy pro drahé kovy?

16. 10. 2014 - Autor: Martin Kopáček

Nervozita investorů roste, série výprodejů pokračuje. Investoři, kteří se obávají, že akciové trhy mají nejlepší léta za sebou . Mnozí správci peněz proto realizují zisky a vyprodávají svá portfolia. To aktivuje prodejní příkazy u dalších a dalších držitelů akcií a láká obchodníky k sázkám na další propady trhů. Výprodeje na trzích připomínají vývoj krátce před pádem trhů v letech 2008-2009 , které zároveň odstartovaly globální recesi.

Středeční údaje z americké ekonomiky nepotěšily. Prakticky všechny důležité ekonomické ukazatele avizují slábnoucí tendence americké ekonomiky. Ve stejné době z Číny přicházejí další nepříznivé zprávy. Rostou obavy, zda svět dnes stojí na počátku nové finanční krize, či globální recese. Riziko se promítlo například do řeckého akciového indexu, který klesl až o 10 %.
Naopak tzv. index strachu VIX ukazuje rekordní hodnoty letošního roku.

Tato situace prospívá drahým kovům. Poté, co byly ve středu zveřejněny alarmující údaje z americké ekonomiky, cena zlata prudce otestovala hranici 1.250 USD za trojskou unci. Před začátkem výprodejů se cena zlata podívala pod 1.200 USD za trojskou unci.
Také cena stříbra, která nedávno byla pod 17 USD za trojskou unci, se po zveřejnění bídných dat z americké ekonomiky dostala téměř k hranici 18 dolarům za unci.

Pokud by se potvrdily pesimistické scénáře, pokud by globální ekonomika sklouzla opět do recese, čekají nás na akciových trzích krušné časy. Všichni máme v paměti velké výprodeje v krizových letech 2008 až 2009, které smetly mnoho iluzí o věčném růstu akcií a o nejlepší zhodnocení peněz na finančních trzích. Poslední dva roky byly na burzách ve znamení trvalého růstu, bez výraznějších poklesů. Přichází tedy očekávaná korekce?
Pokud ano, výprodeje a panika by mohly naopak prospět drahým kovům.

Jaká je situace posledních let? Cena zlata i cena stříbra jsou již několik let v sestupném trendu. Zkušení investoři takovou situaci samozřejmě vítají – nakoupit zlato a stříbro je možné levněji, než tomu bylo před pár lety. Jestliže by ale došlo k dalším masivním výprodejům na akciových trzích, a pokud by byl pozitivní sentiment byl definitivně vymazán z trhů, pak by problémy reálné ekonomiky centrální banky zkoušely nepochybně řešit opět novým novým tiskem peněz. Že by se ani tentokrát nově vytištěné peníze nepromítly v růstu inflace, to není příliš reálné. Peníz by se opět přelévaly z akcií do „přístavu bezpečí“, jakým je tradičně zlato a stříbro.

Uvidíme, jaké fundamenty převáží. Pokud nadcházející výsledková sezóna ve Spojených státech pozitivně překvapí, může se na trhy vrátit optimismus. Akciové indexy by se v takovém případě mohly znovu vrátit k maximům, eventuálně je i zdolat.
V tuto chvíli to ale optimisticky nevypadá. Pokud by převážil pesimismus a obavy, zvítězili by burzovní medvědi. Pokračovaly by další a další výprodeje na akciových trzích a rostly by obavy investorů. Peníze by se přelévaly do investičního zlata a investičního stříbra. Je tedy možné, že aktuální ceny pod 1.300 USD za unci zlata a pod 18 USD za unci stříbra by byly velmi rychle minulostí.

Zkušení investoři samozřejmě vědí, že křišťálovou kouli k určení směru akciových trhů nemá nikdo. Investoři reagují pouze na aktuální situaci. V tuto chvíli, když se díváme na dlouhodobě nejnižší ceny drahých kovů, je jistě rozumné pokračovat
v budování portfolia drahých kovů
. Ten, kdo nakupuje pravidelně (například prostřednictvím Stříbrného účtu ), průměruje ceny svých investic. Využívat cenových poklesů při nakupování drahých kovů je rozumnou formou diverzifikace. Zejména v dobách, kdy globální rizika opět rostou.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Cena zlata u 1200 dolarů, stříbro pod 18 dolary.

Stříbrný účet: Síla pravidelného investování do zlata a stříbra

Osobní blog autora

Zpět na články

Nejnovější články


ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

4. 4. 2024 - Autor: Jan Hájek
Meziroční míra inflace v eurozóně se z únorových 2,6 % snížila na březnových 2,4 ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 200 dolary za unci

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 200 dolary za unci

1. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE