Média & Blog

Výprodeje na finančních trzích, Argentina je riziko

4. 8. 2014 - Autor: Martin Kopáček

Index Dow Jones, který je tvořen akciemi třiceti významných amerických podniků, odepsal za týden 2,8 procenta. Čtvrteční pokles o více jak 300 bodů patří mezi největší jednodenní poklesy za posledního půl roku. Také index S&P 500, kde jsou obsaženy akcie menších společností, ztratil téměř 3 procenta. Technologický index Nasdaq Composite za týden ztratil 2,2 procenta. Výraznými poklesy prošly asijské i evropské burzy.

Index volatility VIX, který (zjednodušeně řečeno) ukazuje obavy burzovních hráčů, vzrostl z nedávných minim na aktuální hodnotu 17, čímž se přiblížil střednědobým maximům (cca 21). Nervozita na trzích rostla kvůli trvajícím sporům mezi Ukrajinou a Ruskem , kde se do situace stále více vkládají USA a EU novými sankcemi. Rovněž arabské země jsou zmítané nepokoji (Libye, Irák), palestinské hnutí Hamás bojuje s izraelskou armádou. O klidu nebo okurkové sezóně se nyní opravdu nedá hovořit.

Ani celkem pozitivní data z amerických trhů nedokázala zvrátit pokles na finančních trzích. Rostou obavy, že by se finanční trhy mohly dostat do medvědího (poklesového) teritoria, což vede mnohé investory k likvidaci dlouhých pozic. Tradeři a hedgeové fondy naopak zvyšují své krátké pozice, čili sázejí na delší pokles trhů .

Drahé kovy, investiční zlato a investiční stříbro, poklesly v očekávání zvyšování úrokových sazeb v USA. Představitelé FEDu koketují s myšlenkou zvyšování úrokových sazeb – a to již od roku 2015 – což přispělo k poklesu ceny drahých kovů. Vyšší úrokové sazby by totiž snížily riziko inflace, o kterém se u US dolaru již delší dobu spekuluje. Ke zvyšování sazeb by dávala prostor také lepší ekonomická data z USA. To vedlo k poklesu ceny zlata a stříbra – graf ceny zlata zamířil pod 1300 USD až k hodnotě 1280 dolarů za unci. Cena stříbra klesala méně, pod 20 USD se graf ceny stříbra nebyl schopen podívat.

Páteční růst ceny zlata a stříbra byl vyvolán situací v Argentině, která prochází druhým státním bankrotem za posledních 12 roků. Poté, co americký soud uznal oprávněnost požadavků na proplacení peněz držitelům nerestrukturalizovaných argentinských dluhopisů, byly zastaveny splátky všech vládních dluhů. Technicky tedy jde o státní bankrot. Nikdo netuší, jaké dopady aktuální situace bude mít na okolní státy a globální ekonomiku. Graf ceny zlata zamířil opět k 1300 dolarům za unci, investiční stříbro zůstalo nadále nad supportem 20 USD za unci .
Poptávka po drahém kovu po prázdninovém útlumu vzrostla, tažena obavami z dalšího vývoje v Argentině a v konfliktních zemích.

Volatilní situace po poklesu trhů ovšem přináší možnosti pro zajímavé zisky z opčních obchodů. Opční prémia na indexech díky obavám rostou. Zajímavá prémia jsou opět na ETF na tyto indexy, například na SPY, jak dobře vědí absolventi našich tradingových konzultací . Příležitosti k zajímavým ziskům jsou opět zde.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Osobní blog autora

Stříbrné slitky A-mark skladem, nejnižší prémium v kategorii!

Mýtus certifikátů má tuhý kořínek

Spoření do zlata a stříbra: Snadné a efektivní

Investiční stříbro: Pozor na podvodníky !

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE