Média & Blog

Vývoj ceny zlata a stříbra: Kam se přelévají peníze?

20. 5. 2013 - Autor: Jan Hájek

Cena zlata a stříbra poklesla na střednědobá minima. Investoři uvítali nízké ceny zlata a stříbra, rafinérie a mincovny nestíhají pokrývat poptávku. Zejména u investičního stříbra narostla poptávka po fyzickém kovu tak, že US mint i CRM předpokládají nové rekordy v prodejích stříbrných mincí. Je to zdánlivý paradox: Na burze cena stříbra a zlata na burze klesá, ale poptávka po fyzickém investičním zlatě a stříbře roste. Proč?

Předně je potřeba oddělit burzovní spekulativní obchody, kdy burzovní obchodníci profitují i z poklesu ceny stříbra. Nejde o nic složitého, na burzovním poklesu ceny drahých kovů profitují i absolventi našich tradingových konzultací. Způsob, jak jsme pokles ceny stříbra s absolventy zobchodovali, jsme podrobně ukázali v tomto článku.

Proč poklesla burzovním (spotová) cena zlata a stříbra? Důvodů je několik. Jedním z důvodů je růst akciových trhů, kam se přesouvají peníze investorů ze zlatých a stříbrných fondů. Proč se peníze přelévají ze zlata a stříbra na finanční trhy?
V situaci, kdy americká centrální banka (FED) a Evropská centrální banka (ECB) přislíbily de facto neomezenou likviditu, je riziko kolapsu dolaru a eura oddáleno v čase. Řecko ani Kypr nezbankrotovaly, respektive zůstaly nadále v eurozóně. Finanční trhy si oddechly a spoléhají na záchranu předlužených států centrálními bankami. V krizových dobách, kdy hrozil rozpad eurozóny, nakupovali portfoliomanažeři investičních fondů aktiva, která zabezpečují proti rizikům krachu států a měn. Což je zlato a stříbro. Centrální banky příslibem dodávání likvidity a skupování problematických státních dluhopisů uklidnily rozbouřené vody finančních trhů. Spekulativní pozice se proto přesouvají z drahých kovů.

Kam se přelévají peníze, které burzovní obchodníci stahují ze svých pozic ve zlatě? Tyto prostředky se nyní proto přesouvají do nákupů akcií. Akciové trhy proto zažívají růstovou rally, zatímco odliv peněz z fondů založených na držení zlata a stříbra snižuje cenu drahých kovů. Příkladem může být investiční guru George Soros, který prodal zlato a spekuluje na růstové vlně akciových trhů. A jeho příkladu následovali mnozí další burzovní obchdoníci. Je zapotřebí si uvědomit, že burzovní obchodníci kupují a prodávají aktiva, včetně drahých kovů, kvůli cenové spekulaci. Je logické, že snížení poptávky po drahém kovu ze strany velkých burzovních spekulantů znamená pokles ceny. Na scénu nastupují investiční firmy a banky, které sázejí na pokles ceny drahých kovů a zvyšují svými short pozicemi tlak na pokles ceny drahých kovů. Odliv peněz z fondů držících zlato (například z ETF na zlato – GLD) vedl k 13% meziročnímu poklesu světové poptávky po fyzickém zlatě v průběhu prvního čtvrtletí.

Uvedené pohyby na drahých kovů byly spekulativní. Uvědomme si, že burzovní obchodníci nekupují zlato a stříbro jako investici. Spekulují na růst či pokles, nic víc. Naopak investoři nakupují drahé kovy jako jistotu proti inflaci, jako zabezpečení na stáří atd. Nízké ceny tedy vítají a zvyšují své objednávky právě při poklesu cen.
Zlato a stříbro má i další kupce. Poptávku po fyzických drahých kovech doplnila hbitě šperkařská a klenotnická poptávka, zejména z Asie. Indie a Čína zareagovaly na pokles ceny drahých kovů nárůstem poptávky po fyzickém zlatě o 20%. Poptávka roste i v investičním provedení zlata, kdy Indie a Čína importuje ve zvýšené míře zlaté mince, zlaté slitky a zlaté cihly. Investiční poptávka po zlatě byla za první čtvrtletí o téměř 50% vyšší, když podle údajů World Gold Council přesáhla 200 tun. Nízké ceny stříbra lákají také průmyslové podniky k nakupování stříbra pro technické účely.

Spekulativní pozice jsou jednou stránkou věci, dlouhodobé investiční nákupy druhou. Vhodnou kombinací může investor profitovat jak na růstu, tak na poklesu. Fyzické kovy je dobré nakupovat v dobách ohrožení měny či solventnosti státu anebo při poklesu ceny. Cenové pohyby je
jednoduchými tradingovými způsoby vhodné využít k zisku a cenovému profitu. V příštím článku si ukážeme, jak absolventi našich konzultací profitují na cenových pohybech nejen u drahých kovů.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio – 1. část

Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Investiční stříbro se 7% DPH

Investice do zlata a stříbra: Riziko padělků

Zpět na články

Nejnovější články


Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

Cena zlata zavřela minulý týden nad 2 300 dolary za unci, stříbro téměř na 27,50

8. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Cena zlata zaznamenala od minulého týdne výrazný nárůst, což odráží býčí trend na trhu ... číst dále

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně i nadále pokračuje v mírném poklesu

4. 4. 2024 - Autor: Jan Hájek
Meziroční míra inflace v eurozóně se z únorových 2,6 % snížila na březnových 2,4 ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE