Média & Blog

Zlato a stříbro: Ropa, ECB, FED a Řecko

8. 1. 2015 - Autor: Martin Kopáček

Když cena ropy klesá, bývá to zpravidla pro globální ekonomiku pozitivní informace. Klesající ropa zlevňuje palivo (rostou letecké a dopravní společnosti), levnější jsou vstupní suroviny pro chemický průmysl atd. Ovšem jak se říká, čeho je moc, toho je příliš.
Když cena ropy spadla k pětiletým minimům, nedokázaly se producentské velmoci sdružené v OPEC dohodnout na omezení těžebních kvót. Cena ropy reagovala propadem pod 50 USD za barel. Motoristé se těší na nízkou cenu nafty a benzínu – investoři ale zpozorněli.

Výprodeje na akciových trzích, které začaly na konci loňského roku, nabraly tento týden na intenzitě. Investoři se stahovali především z aktiv těžebního sektoru, kde se kvůli nízké ceně dají očekávat nižší zisky. Opakuje se situace, kterou důvěrně známe z doby, kdy klesaly ceny zlata a stříbra – těžařské firmy se ocitly v potížích. Nyní se situace opakuje v případě firem těžících a zpracovávajících ropu a břidličný plyn. Mimochodem, právě od těžby břidličného plynu si americká ekonomika -a potažmo i ekonomika globální – slibovala růst pracovních míst a impulz pro oživení.

Investice se přelily z akciového trhu velmi často do amerického dolaru, který posiluje (vůči koruně na úrovně, které jsme neviděli řadu let). Euro se naopak vůči dolaru propadá. Proč?
Máme tu dva základní problémy. Řecká vláda, která slíbila pokračovat v méně rozhazovačné politice, je minulostí. Řecko stojí před předčasnými volbami, které proběhnou 25.ledna. Protože favoritem je uskupení, které odmítá další pokračování v úsporách, vzniká obava o další vývoj.
Máte pocit déja vu? Zcela právem. Řecká zombie zase straší investory, hovoří se opět o odchodu Řecka z EU. Podle neoficiálních zpráv dochází hlavnímu tahounu evropské ekonomiky trpělivost. Ano, Německo není nadšeno, že by mělo dále (a ještě více) sponzorovat řecký stát, který je už léta fakticky v bankrotu.
Hovoří se o další restrukturalizaci řeckého dluhu, lidsky řečeno o dalším škrtání pohledávek věřitelů.

Druhým problémem je reakce ECB, jejíž šéf Mario Draghi vyznává jedinou cestu: Nakupování aktiv, čili monetizaci dluhu. Opět lidsky: tisk peněz, inflaci. Evropská ekonomika totiž nepodává příliš povzbudivé výsledky, nezaměstnanost je velkým problémem především jižních státech EU.

Investoři reagovali logicky: Za prvé stáhli aktiva z firem navázaných na těžbu ropy a také zinkasovali zisky z prosincové akciové rally. Za druhé dali vale euru, což vidíme na růstu ceny dolaru. A za třetí se začali částečně jistit i velkými nákupy investičního zlata a investičního stříbra. Tím se vysvětluje i loňský rekord v US mincovně, o kterém jsme psali minule .

Někdo asi něco věděl dříve, než ostatní… Mimochodem, kanadská mincovna v prosinci dvakrát zpomalila dodávky stříbrných mincí. A řada soukromých rafinérů od listopadu natahuje dodávky stříbrných slitků a stříbrných cihel. Důsledkem je nárůst stříbra nad 16 USD a zlata nad 1200 USD.

Co bude dál? V době, kdy píšu tento článek, čekáme na zveřejnění FOMC (zápisu z jednání měnového výboru FEDu), kde budeme pečlivě sledovat náznaky o případném zvyšování úrokových sazeb. Zvýšení úrokových sazeb se předpokládá už tento rok – vyšší úrokové sazby by mohly dostat ceny zlata a stříbra opět níže, na lepší nákupní ceny. Ovšem protihráčem amerického FEDu je dnes především ECB – a její šéf Mario Draghi je zastáncem opačného směru, dalšího uvolňování měnové politiky.

Důvody pro aktuální pohyby drahých kovů jsou jasné. Obavy z dopadu levné ropy na těžební sektor a potažmo celou US ekonomiku. Očekávání, zda ne/dojde k zvyšování amerických úrokových sazeb. Vybírání zisků z akciových trhů vzhledem k ekonomické a politické nejistotě. Rostoucí dolar, klesající euro. Volatilní ceny zlata a stříbra.

Směr dalšího vývoje cen zlata a stříbra určuje dnes americký FED a ECB. Nepřímo také ropní magnáti z OPEC a chaotická řecká politika. Možná se tedy dočkáme volatilních období, doprovázených turbulencemi jak na finančním trhu, tak na trhu zlata a stříbra. Pro informované investory a burzovní tradery to bude nepochybně příležitost k zajímavým investicím a obchodům.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Zdarma pro vás: Investorská kniha a investorský kalendář

Proč a jak investovat do zlata a stříbra? Otázky a odpovědi.

Investiční stříbrné mince se 7% DPH

Americký FED zatím úroky nezvýší, výkup dluhopisů skončil

Růst ceny zlata a stříbra: Čína snížila sazby, ECB stilubje stimuly.

Zpět na články

Nejnovější články


Japonci se začínají bát o jen

Japonci se začínají bát o jen

28. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Japonský jen zaznamenal výrazný pokles na 34leté minimum vůči americkému dolaru, když dosáhl hodnoty ... číst dále

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

Fed opět ponechal úrokové sazby beze změny

25. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulou středu Fed vyhověl očekáváním a nechal úrokové sazby nezměněné v rozmezí 5,25 až ... číst dále

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

Bankovní rada ČNB nadále pokračuje v procesu snižování úrokových sazeb

21. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Bankovní rada ČNB včera v souladu s očekáváním snížila stejně jako v únoru úrokové sazby o 0,50 ... číst dále

Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE