Média & Blog

Cena zlata a stříbra: příležitosti páteční korekce

5. 11. 2012 - Autor: Martin Kopáček

Důvodem pátečního razantního poklesu ceny ceny zlata a ceny stříbra byly podstatně lepší výsledky z amerického trhu práce. Oproti očekávaným 125 tisícům nových míst vzniklo 171 tisíc nových pracovních míst. To povzbudilo naděje, že by americká ekonomika mohla vybřednout z balancování hraně recese. Americký dolar posílil, naopak ceny komodit poklesly. Akciové trhy ovšem neudržely pozitivní směr a ve druhé polovině pátečního obchodování došlo k výprodejům, které poslaly komodity – včetně drahých kovů – opět směrem na jih. Proč?

Je to paradoxní. Po dobrých zprávách o vytvoření většího počtu nových pracovních míst, než se očekávalo, by byl logický růst trhů. Přesto přišel propad napříč akciovými trhy. I když došlo k tvorbě nových pracovních míst, míra nezaměstnanosti v USA přesto stoupla. Zatímco v září se nezaměstnanost v USA pohybovala na 7,8 procentech, říjnová data hovoří o 7,9 procentech nezaměstnaných v populaci USA. V okamžiku, kdy ekonomika přidává nová pracovní místa, je růst nezaměstnanosti varovný.

Nezaměstnanost je jedním z klíčových témat voleb v USA. Již za několik dnů se ukáže, zda současný prezident Obama obhájí mandát, či nikoliv. Když se Barack Obama v lednu 2009 ujímal prezidentského úřadu, byla míra nezaměstnanosti na stejné úrovni, jakou ukázala páteční čísla. To je samozřejmě zklamání, když tvorba nových míst předčila očekávání a americká ekonomika podle statistických dat vykazuje zrychlení tempa růstu.

Množí se hlasy, že statistická data lze manipulovat, a že se tak v rámci předvolební kampaně i děje. Finanční trhy prožívají opět turbulentní období. Před námi je také další možné riziko, jímž je růst celkového zadlužení USA. Hovoří se o možnosti tvrdého nárazu USA. Také tyto zprávy zchladily původní růstový sentiment pátečních trhů.

Cena zlata a cena stříbra v důsledku poklesu akciových trhů následovaly ostatní komodity směrem na jih. Grafy zlata a stříbra se přiblížily významným supportům. Cena zlata ukazuje podporu kolem hodnoty 1650 dolarů za unci, cena stříbra má významnou hranici u 30 dolarů za unci. Korekci ceny pochopitelně umocnili burzovní obchodníci, kteří obchodují short futures, čili prodejními příkazy stlačují cenu dolů.

Kdo
pohybů ceny zlata a stříbra

na trhu využívá? Jednak jsou to zmínění burzovní obchodníci, kteří shortují drahé kovy. Druhou skupinou jsou těžaři, kteří mohou dříve prodané futures nyní vykoupit zpět za nižší cenu, čímž vydělají na stejném principu jako shortující obchodníci. K mé radosti tyto postupy využili také mnozí
absolventi tradingových konzultací

– páteční pokles ceny nám přinesl příjemné zisky.

Třetí skupinou jsou soukromí investoři, kteří využívají nízkých cen investičního stříbra a investičního zlata k dalšímu budování portfolia drahých kovů. Nízká cena zlata a stříbra na světových trzích je pro mnohé investory vhodným momentem ke vstupu do dalších pozic.

Korekce cen drahých kovů

po cenových růstech zpravidla přicházejí. Protože cenové pohyby znamenají nové příležitosti k ziskovému obchodování nebo k budování investičních pozic, jsou cenové pohyby tradery i investory vítané. Nepochybuji, že poklesů cen stříbra využívají i ti, kteří
uvažují strategicky a dlouhodobě

.

Důsledkem pátečního výprodeje drahých kovů je opět enormní zájem o fyzické investiční stříbro. Velké objemy nákupů, které začaly po pátečním propadu ceny, vedly k dočasné nedostupnosti
investičních stříbrných slitků NTR

a také oblíbených
stříbrných mincí Buffalo Rounds

. Stříbrné slitky NTR i stříbrné investiční mince Buffalo Rounds jsme během víkendu operativně doplnili a nyní jsou v e-shopu opět dostupné. Zvýšený zájem je samozřejmě také u nabídky mincí, které nabízí naše dceřinná firma v Německu
s DPH 7%

. Zkušení investoři, kteří znají výhody cenových korekcí, nespí.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Spoření do drahých kovů? V USA přes 800 podvedených

Silverum s.r.o. na veletrhu Investor 2012

Nákup stříbra v Německu se 7% DPH: Otázky a odpovědi


Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Zpět na články

Nejnovější články


Poměr cen zlata a stříbra

Poměr cen zlata a stříbra

29. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Dnes se po delší době vracíme k vývoji poměru cen zlata a stříbra. Od května ... číst dále

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE