Média & Blog

Investiční stříbro: Čeští investoři pocítili slabost koruny

19. 11. 2012 - Autor: Jan Hájek

Investiční stříbro ukázalo v tomto týdnu, jak výhodná může být kombinace vlastností drahého a průmyslového. Ekonomické zprávy nevěstí nic dobrého, což průmyslové kovy a materiály vystavuje prodejnímu tlaku. Naopak zprávy o zvažovaném kvantitativním uvolňování, které se opět patrně připravuje v USA, posilují roli stříbra jako uchovatele hodnoty. Stříbro tedy odolalo poklesům trhu, neboť převážila jeho vlastnost dobrého bojovníka proti inflaci. Čeští investoři pocítili slabost české koruny ve chvíli, kdy se masivně propadla vůči oběma světovým měnám. Cena stříbra se pro české investory bohužel kvůli padající koruně zvyšuje rychleji.

Oslabení koruny proto přivádí i investici do drahých kovů nové zájemce, neboť obavy z dalšího vývoje koruny sílí. Propad koruny by totiž mohl nákupy zlata a stříbra opět zdražit. Na jedné straně sice české ministerstvo financí prodalo s velkou slávou další emisi dluhopisů, na druhé straně se české ekonomice nedaří. Nové projekce ukazují stagnaci či dokonce pokles, což nejspíš povede k dalšímu schodkovému hospodaření. Důsledky pociťuje každý občan v nárůstu cen spotřebního zboží, energií i v růstu daní a poplatků. Předpokládaný pokles ekonomiky povede patrně k růstu nezaměstnanosti, nebo v lepším případě k menší než očekávané tvorbě pracovních míst.

Inflační očekávání České národní banky bylo překonáno, inflace roste velmi rychle. ČNB je nyní v dvojím ohni: na jedné straně se očekává pokles ekonomiky, vyšší nezaměstnanost a tudíž také tlak na výdaje státního rozpočtu. Na druhé straně zvyšování daňové zátěže obyvatel dosahuje podle mnohých odborníků míru únosnosti, kdy vysoké daně brzdí ekonomiku. V důsledku toho roste zadlužování státu, respektive probíhá trvale schodkové hospodaření. ČNB snížila úrokové míry na absolutní minimum ve snaze dostat do chřadnoucí ekonomiky nové peníze. Tím svým způsobem zkouší aplikovat model z USA, kde kvantitativní uvolňování má napomoci ekonomickému restartu. Nicméně v České republice místo ekonomiky roste pouze inflace.

Česká koruna se během týdne razantně propadla vůči dolaru i vůči euru. Spolu s rostoucími cenami docházíme k závěru, že inflace bude letos rozhodně vyšší, než je proklamovaných 2-3%. Znehodnocování úspor vzbuzuje nedůvěru v měnu, česká koruna proto čelí dalším výprodejům. Investoři samozřejmě kromě dolaru a eura volí také komodity, neboť schopnost komodit uchovat hodnotu proti inflaci je vysoká.

A jsme zpět u drahých kovů. Drahé kovy jsou vybírány jako slušný uchovatel hodnoty, čili ochrana před inflací. Investoři si kromě propadu české koruny také všimli zprávy, že v USA se zvažuje další kolo kvantitativního uvolňování. Nové kolo tisku peněz v USA povede k zvýšení inflace, neboli k dalšímu znehodnocování úspor v papírových měnách. Poptávka po drahých kovech v USA neklesá, naopak individuální investoři zlato a stříbro nakupují. Spekulativní nákupy hovoří ve prospěch stříbra, neboť v USA se očekává rychlejší vybřednutí z ekonomické recese, než tomu bude ve zbytku světa včetně Evropy. Investiční stříbro si proto v uplynulých dnech připsalo zpět téměř sedm procent.

Důvěru v budoucnost eura podrývá dění v pokusné laboratoři dluhové krize, v Řecku. Opět se hovoří o další restrukturalizaci řeckého dluhu, čili opět se přiznává faktická neschopnost Řecka platit dluhy. A přidávají se špatné zprávy z Portugalska, ze Španělska i z Itálie. Euro zachráněno není. Zájem o investice do zlata a stříbra trvá i v Evropě.

Česká poptávka po drahých kovech rovněž nemá důvod k poklesu. Jak jsme si uvedli výše, negativních faktorů přibývá. Investoři, kteří chápou podstatu pasti státních dluhopisů a malé lokální měny, jakou česká koruna je, chrání své úspory nákupem
likvidního investičního stříbra

. Favoritem větších investorů byly v minulém týdnu především
stouncové slitky Johnson Matthey

, kterých se opět prodalo rekordní množství. Důvodem obliby je především renomovaná značka nejstarší rafinérie světa. Drobnější investoři preferovali mince
Buffalo Rounds

z produkce Golden State Mint, které jsou IRA acceptable a mají výhodný poměr ražebního prémia k ceně.

V rámci naší německé pobočky SILVERUM GmbH se prodávaly mince Silver Eagle a Maple Leaf stejnou měrou. Důvodem je
kromě stejného DPH 7%

především fakt, že ročníky 2012 se blíží konci ražby, takže si je investoři ve větších množstvích takto zajišťují před koncem roku.

Celkový součet objednávek a jejich struktura ukazují velmi pozitivní skutečnost: Většina investorů si bere k srdci rady o správném přístupu k budování investičního portfolia. Zásady budování investičního portfolia drahých kovů jsme uvedli

v tomto šestidílném seriálu.

Vysoká poptávka způsobila dokonce výpadek našeho serveru v pátek a v sobotu, kdy jsme zaznamenali rekordní počty přístupů a objednávek v tomto měsíci. Nyní již server funguje opět bez potíží. Za technický výpadek se samozřejmě omlouváme.
Dobrou zprávu máme pro zájemce o
desetiuncové stříbrné slitky NTR

: Další dodávky stříbrných slitků NTR dorazily po hurikánu Sandy z USA do ČR. Nyní čekáme na uvolnění zásilek z celního skladu. Jakmile budou stříbrné slitky NTR uvolněny z celního skladu, budeme vás ihned informovat.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Jak ne/koupit padělek?

Novinky: Stouncové cihly JM i kusově, stříbro z Německa výhodněji


Nákup stříbra v Německu se 7% DPH: Otázky a odpovědi


Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Investice do zlata a stříbra: Riziko padělků

Zpět na články

Nejnovější články


Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE