Média & Blog

Investiční stříbro: Co dál v JPM?

28. 5. 2012 - Autor: Jindřich Walter

Krize eurozóny nabírá stále vyšší obrátky: řecké úspory utíkají za hranice, španělské banky se bojí náporu vkladatelů. Švýcarsko chystá krizové plány pro případ pádu eura, Británie hledá způsob jak zabránit možnému přívalu uprchlíků. USA zdánlivě těží z problému eura, dolar sílí. Možná zde tiká bomba, která by mohla vyhnat cenu stříbra a zlata vzhůru. Jmenuje se JP Morgan. Odborníci sledují situaci s velkým napětím.

Podívejme se nejprve na situaci v Evropě. Řecko fakticky zbankrotovalo a je na cestě k vystoupení (anebo vyloučení) z eurozóny. To není nic nového, jde o logický vývoj. Řekové hromadně vybírají úspory a převádějí je do zahraničí. Důvod? Pokud Řecko opustí eurozónu a vrátí se k drachmě, lze předpokládat okamžité znehodnocení nové řecké měny až o 50%. To by znamenalo, že každý Řek přijde o polovinu životních úspor. Následoval by patrně kolaps státu i bankovního systému se všemi negativy. Na skutečnost, že dluhová krize je v dobách nekryté měny opravdu velmi těžko řešitelný oříšek,
jsme upozorňovali ostatně mnohokrát.

Švýcarsko naopak čelí masivnímu růstu zájmu o domácí měnu. To je pro švýcarskou ekonomiku nevítaná zpráva, neboť posilující švýcarský frank zdražuje švýcarské služby i export. Švýcaři se obávají, že by se jejich služby a výrobky staly velmi drahými, což by mohlo znamenat pád švýcarské ekonomiky do velmi tvrdé recese. Švýcarské banky a kantonální vlády pracují na krizovém scénáři.
Naplnila se slova dnes již bohužel bývalého šéfa Evropské centrální banky Jean-Claude Tricheta, že
dluhová krize je větším problémem, než si leckdo umí připustit.

V nezáviděníhodné situaci je také Velká Británie. Angličané se připravují na příliv uprchlíků z jižních zemí eurozóny, kde se v případě pádu Řecka a přelití krize do Španělska může katastrofálně zhoršit ekonomická situace. Jih EU je nyní sužován ekonomickým poklesem a masivním nárůstem nezaměstnanosti ve všech věkových a profesních skupinách. Ekonomičtí emigranti by Velké Británii způsobili přetlak na pracovním trhu, což by pro Brity znamenalo prudký růst nezaměstnanosti.

Euro čelí ztrátě důvěry a je možný další pokles: Dobrou zprávou pro evropskou měnu není ani značný inflační tlak způsobený
naléváním peněz do předlužených bank. Americký dolar v těchto nejistých dobách vůči euru zhodnocuje. Je to zvláštní konstatování: inflační americký dolar je vnímán jako útočiště před krachujícím projektem jednotné evropské měny. V USA ale možná tiká další časovaná bomba. Tou je banka JP Morgan, která vsadila v dalším vývoji dluhové krize prostřednictvím derivátů možná na nesprávnou stranu. Tato zpráva je zajímavá zejména pro investiční stříbro. Proč?

Banka JP Morgan je známá tradičně vysokou expozicí proti ceně zlata a proti ceně stříbra. Banka drží spekulativní pozice ve stříbře a ve zlatě, které jsou nastaveny na pokles ceny stříbra a zlata. JP Morgan má podle dobře informovaných zdrojů ovšem velkou ztrátu, podle konkurenční banky Morgan Stanley může jít až o 5 miliard dolarů. Protože derivátové pozice banka JP Morgan stále drží, není možné zjistit skutečný rozsah ztráty. Jestli tedy JP Morgan vsadila ve vývoji eurozóny na nesprávnou kartu, může ztráta donutit banku uzavřít krátké pozice na stříbře a zlatě. To by mohlo cenu investičního stříbra i investičního stříbra razantně posunout vzhůru.

Trvale vysoké objemy nákupů investičního stříbra jsou znamením, že se mnoho investorů stále zajišťuje proti dalšímu vývoji v EU. Česká koruna
čelí vysoké inflaci

a nepochybně nebude proti problémům EU imunní. Je logické, že investoři využívají velmi příjemných cen stříbra a budují portfolio drahých kovů.

A na závěr tip pro absolventy našich
tradingových konzultací

: Sledujte pozice producentů zlata, stříbra a mědi. Je zřejmé, že za dané ceny producenti omezují dodávky těchto kovů. Samozřejmě nevíme, jak se vyvine situace v eurozóně, která může ještě hodně zamíchat kartami. Vhodná kombinace put a call opcí může proto nadělit velmi tučné profity.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Drahé kovy: Dobré časy trvají

Investiční stříbro : Fondy skupují stříbrné slitky

Investiční stříbro:Budujeme osobní portfolio (2.část)

Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Zpět na články

Nejnovější články


ČNB – snižování úroků pokračuje

ČNB – snižování úroků pokračuje

6. 5. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulý týden ČNB snížila hlasovacím poměrem 7:0  úrokové sazby o 0,5 %.   Pro ... číst dále

Fed ponechal úrokové sazby beze změny

Fed ponechal úrokové sazby beze změny

2. 5. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Fed včera v souladu s očekáváními oznámil, že vhledem k neklesající míře inflace ponechá úrokové ... číst dále

Poměr cen zlata a stříbra

Poměr cen zlata a stříbra

29. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Dnes se po delší době vracíme k vývoji poměru cen zlata a stříbra. Od května ... číst dále

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE