Média & Blog

Investiční stříbro: Pozor na podvodníky!

30. 7. 2012 - Autor: Martin Kopáček

Zájem o investiční stříbro a investiční zlato přitahuje pozornost podvodníků. Česká republika není výjimkou. Kriminální živly se pokoušejí přiživit nejrůznějšími způsoby – od falešných poradců a zástupců přes prodej padělků až po podvodné firmy, které se snaží parazitovat na renomé velkých firem. Ochrana proti podvodům při investování do drahých kovů je ale překvapivě snadná.

Nejprve si ukážeme, jaké jsou typické způsoby podvodů. Prvním typem je parazitování na renomé velkého obchodníka s drahými kovy. Druhým typem podvodu jsou tzv. lákavé nabídky a falešní obchodní zástupci. Třetím typem podvodu je prodej padělků zlata a stříbra.

Jak vypadá první uvedený typ podvodu? Podvodník se pokouší parazitovat na renomé velkého obchodníka a lákat z naivních lidí peníze. V těchto dnech například přišly několika stovkám lidí e-maily. Podvodník v e-mailu tvrdí, že je spolupracuje se SILVERUM s.r.o. a získá 50% slevu na vše v sortimentu. Zájemce o investiční stříbro a zlato má zpět mailem poslat objednávku. Pak prý dostane daňový doklad a po zaplacení i zboží. Podepsán je Petr Svoboda, firma Almatech s.r.o. z Plzně, odchozí mail podvodníka je almatech01@gmail.com. Číslo účtu vede do české pobočky OberBank.
Na první pohled je jasné, že jde o podvod. Obchodník s drahými kovy SILVERUM s.r.o. pochopitelně nikomu 50% slevu dát nemůže, marže v obchodování s drahými kovy se pohybují v jednotkách procent. Za druhé: velcí obchodníci s drahými kovy zásadně prodávají pod vlastní značkou – nikdy nesvěřují prodej žádným tzv. obchodním zástupcům nebo zprostředkovatelům. Svoji značku si každý renomovaný obchodník s drahými kovy velmi pečlivě chrání. Seriozní obchodník s drahými kovy má pro objednávky objednávkový formulář na vlastních webových stránkách.
Rozumný investor objednává přes zabezpečené formuláře na webových stránkách obchodníka s drahými kovy, aktivitám podvodníka se tedy jen zasměje.

O podvodu jsme se například dozvěděli od klienta, kterému nabídka přišla. Zájemce si samozřejmě nabídku u nás telefonicky nejprve ověřoval. I tak se mohou najít lidé, kteří naletí na tzv. skvělou nabídku 50% slevy. I když jde o velmi naivní podvod, jde každopádně o kriminální čin. Na pachatele tohoto podvodu bylo podáno trestní oznámení. Podvodník se kromě trestu odnětí svobody může těšit také na následné žaloby pro poškození obchodního jména atd.

Druhým typem podvodu jsou tzv. lákavé nabídky od falešných obchodních zástupců. Falešný zástupce se představuje jako finanční poradce a nabízí uzavření smluv na nákup drahého kovu nebo různých krajně nevýhodných spoření do drahých kovů. Opět platí, že je rozumnější být v kontaktu přímo s obchodníkem s drahými kovy.
Rozumný investor objednává drahé kovy přímo přes web obchodníka. Riziko falešného obchodního zástupce odpadá. Seriozní obchodník s drahými kovy publikuje potřebné informace na vlastním webu, má svoji informační linku a tým kvalitních spolupracovníků,
zveřejněný na webu

. Každý seriozní obchodník
má svoje kanceláře

, kde zájemce o debatu o drahých kovech přijímá. Klepání na dveře a prodej dům od domu do oblasti investičních kovů opravdu nepatří.

Falza a padělky jsou třetí oblastí podvodů. Míchání obecných kovů do zlata a stříbra je typický nešvar, který může eliminovat pouze seriozní obchodník s drahými kovy. Opět platí, že velký obchodník s drahými kovy si hlídá svoje renomé. Seriozní obchodník proto vždy prodává nové zboží, a proto nikdy nebude nejlevnější.
Různé
nabídky nejnižších cen

, nejlevnějšího nákupu zlata nebo nejlevnějšího nákupu stříbra mohou znamenat, že obchodník prodává i zboží z výkupu anebo z velmi pochybného zdroje. SILVERUM s.r.o. investiční stříbro dováží přímo z USA. Kvalitu a bezpečí klademe na první místo, proto nikdy nekupujeme od prostředníků anebo prapodivných firem z Číny, Hong-Kongu, Tchajwanu atd. Rozumný investor hledá jistotu a kvalitu.
Rozumný investor je proto skeptický k nabídkám nejnižších cen nebo nejlevnějšího zlata a stříbra v České republice. Nezkušený investor, který si plete investování do drahých kovů se slevovými akcemi v supermarketu, totiž může nakoupit padělky. Trh nedává nic zadarmo a tzv. nejlevnější ceny mohou být naopak varováním.

Jaká je ochrana proti podvodům při nákupu zlata a stříbra?
Překvapivě velmi snadná: Rozumný investor nakupuje přímo přes objednávkové formuláře renomovaného obchodníka s drahými kovy. Rozumný investor neriskuje nákupy u tzv. obchodních zástupců a finančních poradců. Zkušený investor vyhledává kvalitu a serióznost. Na e-mailové nabídky tzv. skvělých cen, kdy podvodník zkouší parazitovat na pověsti renomovaného obchodníka, samozřejmě nereaguje vůbec.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (1.část)

Investiční stříbro, investiční zlato a certifikáty – věčné téma?

Tradingové konzultace – jak vydělat na propadu cen
Stříbro s 7% DPH

Zpět na články

Nejnovější články


Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE