Média & Blog

Německý soud povolil ESM. Proč není rally?

13. 9. 2012 - Autor: Jan Hájek

Záchranný mechanismus ESM, kterým (zjednodušeně řečeno) mohou státy EU dotovat předluženou eurozónu anebo naopak z tohoto mechanismu přijímat peníze pro další přežití, schválil německý ústavní soud. Média stavěla ne/schválení jako zásadní otázku. Mnoho článků bylo napsáno o tom, co se bude dít v případě, že ESM nebude schválen. A naopak bylo mnoho napsáno o tom, jaká závratná rally se spustí, pokud německý soud nehodí pomyslný ručník do ringu.

Německý soud včera ESM posvětil a růst se nekonal. Překvapení? Vůbec ne. Zkušení investoři se mohou jen usmívat, vědí své. Za prvé: německý ústavní soud je formálně nezávislý, ovšem reálně podléhá politickému tlaku. Nedělejme si iluze, že by kterýkoliv z ústavních soudců byl ochoten převzít Černého Petra tím, že by přispěl k neschválení ESM.
Pokud by Německo, jakožto formálně největší přispěvatel a garant ESM, nemohlo v rámci ESM operovat, byl by to konec hry zvané eurozóna. Soudci si samozřejmě uvědomili, že by byli označeni za viníky následného kolapsu. Žádný z nich by patrně nemohl nadále existovat, a to ani v onom příslovečném kanále.

Trhy proto schválení ESM očekávaly s téměř stoprocentní jistotou. Důkazem je trvalý pokles volatility, která nyní dosahuje minimální úrovně. Absolventi tradingových konzultací sledují volatilitu a tudíž předem s velkou mírou jistoty věděli, že ESM schváleno bude. Růstová rally, která běží poslední týdny, byla zejména po posledních zasedáních amerického FEDu skvělou příležitostí,
jak tyto dovednosti zúročit.

Druhým faktorem, který je z globálního hlediska pro trhy daleko důležitější, je případné další kolo kvantitativního uvolňování v USA. Lidově řečeno, další kolo tisku peněz a znehodnocování měn. Trhy z naděje na QE3 žijí již delší dobu. Naděje se upírají k dalšímu zasedání FEDu, které bude dnes. Zda Ben Bernanke QE3 opravdu vyhlásí, není jisté.
Trhy kalkulují s blížícími se prezidentskými volbami v USA, kdy bude prezident Obama skládat účty z nezvládnuté ekonomické situace. K povzbuzení americké ekonomiky už FED nemůže snižovat úrokové míry, neboť jsou již téměř na nule. FED může ovšem nalít do ekonomiky nové peníze a tím na čas opět způsobit alespoň
iluzorní ekonomický růst. To by ovšem vedlo k inflačnímu tlaku na klesající dolar. Cny komodit, včetně investičního stříbra a investičního zlata, by mohly opět poskočit vzhůru.

Jak vidíme, je třeba sledovat ekonomické události a používat selský rozum. Výsledek rozhodování německého ústavního soudu byl s velkou mírou pravděpodobnosti předvídatelný. Kdy dojde k dalšímu tisku peněz v USA, to již tak snadno odhadovat nelze. Rozumní investoři proto nejsou dnešní chabou reakcí trhů na schválení ESM překvapeni. Jisté je ovšem jedno: obavy z inflace jsou stále na pořadu dne. Poptávka po investičním stříbře
tomu odpovídá.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Sprott tipuje 150 dolarů za unci

Krach Amber Gold: Kdo se nepoučí?

Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Budoucnost: Maluje Roubini čerta na zeď?

Zpět na články

Nejnovější články


Poměr cen zlata a stříbra

Poměr cen zlata a stříbra

29. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Dnes se po delší době vracíme k vývoji poměru cen zlata a stříbra. Od května ... číst dále

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE