Média & Blog

5 milionů stříbrných mincí prodáno v lednu

21. 1. 2013 - Autor: Martin Kopáček

Mincovna USA ohlásila nové údaje o počtu stříbrných mincí. Po nedávném rekordním prodeji zlatých mincí Gold Eagle investoři během letošního ledna zatím vykoupili 5 milionů stříbrných mincí. A leden ještě není u konce. Nové objednávky stále přicházejí. US mincovna upozornila, že překonání historického maxima se možná blíží. V lednu loňského roku US mincovna prodala rekordních 6,1 milionu stříbrných mincí. Pokud se nákupní apetit investorů nezmírní, bude tu možná nový rekord. Proč stále roste zájem o investice do zlata a stříbra?

Minulý týden investoři sledovali růst ceny stříbra a zlata. Ačkoliv zpráva o poklesu zahraničních investic v Číně i revize předpokládaného růstu globální ekonomiky zchladila nákupní apetit v mědi, zinku a olovu, investiční stříbro (i zlato) zakončilo obchodní seanci v zisku.

Cena stříbra rostla i přesto, že šéf americké centrální banky (FED) Ben Bernanke naznačil možnost omezení či ukončení intervenčních nákupů dluhopisů. Cena stříbra rostla i přesto, že důvěra amerických spotřebitelů dle průzkumu Michiganské univerzity klesá. Cena stříbra roste, ačkoliv ostře sledované španělské banky vykazují rekordní nesplácení poskytnutých úvěrů.
Důvodem růstu ceny drahých kovů zůstává především hrozba razantního nárůstu inflace. Inflace se podle některých komentátorů může dostat snadno až na dvouciferné hodnoty. To by znamenalo velmi rychlé znehodnocování úspor. Proto investoři přelévají hotovost do zlata a stříbra.
Vidíme, že obavy z inflace stále zůstávají hlavním motorem investiční (čili neprůmyslové) poptávky po investičním zlatě a investičním stříbře.

Strach z budoucí inflace s odrazil také na setrvalém růstu finančních trhů. Především akciové trhy zažily během ledna razantní růst. Pozitivní ekonomická data sehrála v tomto růstu roli, ovšem stejnou roli hraje nadále i obava z inflace. Po překonání fiskálního útesu se nyní čeká zvýšení dluhového stropu – obě události znamenají výrazný inflační tlak. Proto jsme viděli růstovou rally v aktivech, která umí inflaci vzdorovat: Rostly akciové trhy a komodity, včetně zlata a stříbra. Vidíme, že růst objemu produkce stříbrných mincí v US mincovně je jen logickým důsledkem těchto skutečností. Nejde o nic složitého, stačí jen základní orientaci v trhu plus selský rozum.

Absolventům našich tradingových konzultací připomínáme, že na rostoucích trzích je velmi malá volatilita. To znamená i malá prémia při výpisech put opcí na indexech. U drahých kovů sledujeme pozorně těžařské pozice, vypisujeme put opce pouze v situaci extrémního odmítnutí cen těžaři. A to nyní, při rostoucí ceně stříbra, rozhodně nehrozí. Opět gratulujeme všem, kteří se svezli na růstové vlně a jejichž put opce minulý pátek úspěšně expirovaly.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Rok 2013: Jaké ceny zlata a stříbra očekává LBMA?

Cenu stříbra ovlivní Čína, cenu zlata Japonsko

Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Co by měl znát investor: Zlatá mince Gold Eagle

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (1.část)

Zpět na články

Nejnovější články


ČNB – snižování úroků pokračuje

ČNB – snižování úroků pokračuje

6. 5. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Minulý týden ČNB snížila hlasovacím poměrem 7:0  úrokové sazby o 0,5 %.   Pro ... číst dále

Fed ponechal úrokové sazby beze změny

Fed ponechal úrokové sazby beze změny

2. 5. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Fed včera v souladu s očekáváními oznámil, že vhledem k neklesající míře inflace ponechá úrokové ... číst dále

Poměr cen zlata a stříbra

Poměr cen zlata a stříbra

29. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Dnes se po delší době vracíme k vývoji poměru cen zlata a stříbra. Od května ... číst dále

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE