Média & Blog

FOMC poslal stříbro dolů – anebo do nákupního košíku?

21. 2. 2013 - Autor: Martin Kopáček

FOMC zveřejnil zásadní informaci: pokud bude tempo zotavování americké ekonomiky pokračovat stejným tempem, zváží zpomalení nebo ukončení odkupu dluhopisů. To znamená konec pumpování nových peněz do oběhu, čili snížení rizika inflace dolaru vyšší než obvyklé. Americký dolar okamžitě posílil, naopak v poklesu pokračoval japonský jen a britská libra.

Akciové trhy reagovaly na zprávu FOMC propadem. Investoři tím dali najevo obavy, zda se tempo růstu americké ekonomiky podaří udržet i při skončení dolarového dopingu FEDu. Důvodem k obavám je nadále příliš vysoký počet nezaměstnaných v USA a stále pomalé tempo tvorby nových pracovních míst. Americká ekonomika bude muset prokázat, že je životaschopná i bez tisku nových peněz.

Také komodity reagovaly na růst hodnoty dolaru poklesem cen. Poklesla ropa i zemní plyn, měď i drahé kovy. Ceny zlata a ceny stříbra testují minima, na kterých byly ceny těchto drahých kovů naposledy před šesti měsíci. Tehdy cena zlata klesla až k 1550 dolarům za unci, zatímco cena stříbra klesla k 26 dolarům za unci. Poté následovalo u obou kovů odmítnutí ceny producenty a skokový růst cen.

Objem objednávek zlata setrval na obvyklých objemech, zatímco objednávky investičního stříbra ve středu vytvořily denní rekord. Investoři tedy příliš nevěří trvalému zotavení globální ekonomiky. Především evropští investoři se obávají, že evropská ekonomika zatím s výjimkou Německa nevykáže dostatečný růst. Vysoká nezaměstnanost, přesahující 20%, tíží Španělsko, Portugalsko a Řecko. Fiskální problémy prožívá také Francie. Itálie s napětím očekává výsledek voleb, kde favoritem je Silvio Berlusconi, který nepatří ke stoupencům ozdravení veřejných financí. A nezapomínejme, že Evropa svoji dluhovou krizi zametla pod koberec Evropské centrální banka. A to je kostlivec, který ze své skříně může kdykoliv vybafnout. Evropští investoři proto vidí budoucnost podstatně méně optimisticky, než jejich američtí kolegové.

Proč bylo ve středu zájmu opět investiční stříbro? Poptávka po investičním stříbře je tažena také nákupy asijských investorů, kteří vidí ve stříbře potenciál strategické průmyslové suroviny. Tím lze vysvětlit také odlišnou poptávku po zlatě, které je vyhledáváno spíše jako měnový kov – nikoliv jako kov průmyslový. Zlato je tezaurační kov, který mají v sejfech centrální banky. Stříbro v těchto sejfech není. Stříbro má podle mnohých analytiků větší růstový potenciál právě díky velké potřebnosti v průmyslu. I proto mnozí odborníci očekávají, že při zotavení ekonomiky (ať už k tomu dojde nyní či v budoucnu) bude růst průmyslová poptávka právě po stříbře.

Bude cena stříbra a cena zlata dále klesat? Techničtí analytici vidí oblasti cenové podpory na hodnotách 28,27 a pak na 28,00. Tam prý budou mít medvědi hodně práce s dalším tlačením ceny dolů. My ale kromě technické analýzy sledujeme především fundamenty.
V pátek budou zveřejněny údaje o pozicích těžařů a zpracovatelů drahých kovů. Jejich ochota – anebo neochota – dodávat za aktuální ceny na trh napoví, zda nejsou aktuální ceny již příliš nízké. Investoři budou páteční COT data očekávat s velkým napětím. Ceny stříbra a zlata testují úrovně, kde byly ceny drahých kovů před půl rokem. Tehdy pozice těžařů a zpracovatelů naznačily, že tato skupina vnímá ceny jako příliš nízké. Co následovalo, máme v živé paměti: růst ceny stříbra a zlata. A mnozí jsme na tomto pohybu velmi slušně vydělali. Absolventům tradingových konzultací
tedy připomínám: může jít opět o obchod roku. Sledujte v pátek pozice klíčových hráčů na trhu zlata a stříbra – vyplatí se to.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Jaké ceny očekává LBMA?

Jak ztratit 59 miliard? Investice mají pravidla

Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Investiční zlato: Lze očekávat příliv padělků i na český trh?

Zpět na články

Nejnovější články


Fed ponechal úrokové sazby beze změny

Fed ponechal úrokové sazby beze změny

2. 5. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Fed včera v souladu s očekáváními oznámil, že vhledem k neklesající míře inflace ponechá úrokové ... číst dále

Poměr cen zlata a stříbra

Poměr cen zlata a stříbra

29. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Dnes se po delší době vracíme k vývoji poměru cen zlata a stříbra. Od května ... číst dále

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE