Média & Blog

Rekordní nárůst ceny investičního zlata a investičního stříbra: FED

23. 6. 2014 - Autor: Jiří Jánský

Irácký konflikt má zásadní vliv na cenu ropy přeneseně také na stabilitu arabských zemí. Dopady ceny ropy se promítají v hodnotě dolaru a tím i v cenách investičního zlata a stříbra . Iráčtí povstalci dobyli další opěrné body blízko iráckých ropných polí, což vytáhlo cenu zlata nad 1274 dolarů za unci a cenu stříbra přiblížilo k 20 USD za unci. Zlato a stříbro potvrdily opět svoji roli přístavu bezpečí v rizikových dobách. Není bez zajímavosti, že velká část nakoupeného zlata šla tentokrát do Ruska a do Číny, investiční stříbro nakupovali investoři v USA, na Seychelských ostrovech – a samozřejmě opět v Číně a v Indii.

K růstu ceny drahých kovů přispěla také Evropa, když inflační vývoj cen ukázal na zpomalení inflačního cíle. Inflace zpomalila z dubnových 0,7 procenta na 0,5 procenta. To zvyšuje obavy, že Evropská centrální banka přikročí k dalším krokům, které by znamenaly uvolnění měnové politiky. Důsledkem by mohlo být zvýšení inflace, snížení hodnoty eura – což by opět nahrávalo investičním drahých kovům. V živé paměti máme růst ceny drahých kovů, když na začátku měsíce ECB ohlásila negativní úrokové sazby.

Naopak americká inflace překvapila vysokými hodnotami. Květnová inflace se vyšplhala na 2,1 procenta, což by mohlo vést americkou centrální banku (FED) ke zvyšování úrokových sazeb. A vyšší úrokové sazby škodí cenám zlata a stříbra. Proto po zveřejnění dat o americké inflaci ceny drahých kovů poklesly, což mnoho investorů využilo k hbitému přikoupení investičního stříbra a zlata do portfolií. Úterní cena zlata ovšem zůstala stále u 1270 dolarů za unci, neboť investoři se připravovali především na čtvrteční zprávy FEDu.

Již před zveřejněním zpráv z jednání FEDu ceny zlata a stříbra stoupaly, jak se zvyšovala pravděpodobnost, že ani tentokrát FED nepřistoupí k ohlášení zvyšování úrokových sazeb. Hlavní pohyb přišel v polovině dne, kdy zlato a stříbro velmi strmě zamířily vzhůru. Šéfka FEDu Janet Yellen potvrdila, že zvyšování úrokových sazeb není tento rok plánováno, pravděpodobný růst úrokových sazeb lze čekat až v příštím roce, či dokonce až v roce 2016. Finanční trhy nijak neovlivnilo další snížení měsíčního pumpování likvidity o dalších 10 mld. dolarů měsíčně. Kromě ceny drahých kovů po zápisu z jednání FEDu rostly i akciové trhy na nová historická maxima.

Cena zlata tedy zakončila – i přes páteční vybírání zisků – nad 1318 dolary za troyskou unci. Tím investiční zlato připsalo za jediný týden zisk 3,30%. Investiční stříbro předvedlo ještě větší cenový růst, když v pátek zavřelo na hodnotě 20,87 USD za unci. Investoři, kteří rychle využívají cenových korekcí , si během těchto týdnů připsali velmi příjemné zisky. V tomto měsíci registrujeme rekordní objemy nákupů investičního zlata a investičního stříbra – je zřejmé, že také tuzemští investoři umějí využít příležitosti k profitu.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio 1.část

Spoření do zlata a stříbra: Snadné a efektivní

Investiční stříbro: US mint rekord, Asie nakupuje

Zpět na články

Nejnovější články


Cena zlata se uklidnila

Cena zlata se uklidnila

18. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Před týdnem a půl jsme se věnovali růstu ceny zlata v prvních březnových dnech. Tehdy ... číst dále

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice je na cílové úrovni ČNB

14. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
V pondělí byla zveřejněna únorová míra inflace v České republice a potěšila nečekaným propadem až ... číst dále

Úroky v eurozóně se nemění

Úroky v eurozóně se nemění

11. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Rychlému probíhajícímu pohybu ceny zlata jsme se věnovali ve čtvrtek, přidat k tomu pouhé ... číst dále

Na trhu zlata se dějí věci…

Na trhu zlata se dějí věci…

7. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Vývoj ceny zlata v posledních dnech je mimořádný. Ještě 29. února 2024 byla cena zlata ... číst dále

Inflace v eurozóně pokračuje v mírném poklesu

Inflace v eurozóně pokračuje v mírném poklesu

4. 3. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Únorová míra inflace v eurozóně se z lednových 2,8 % snížila na 2,6 %. ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE