Média & Blog

Cena zlata a stříbra: US mincovna a CRM nestíhají pokrýt poptávku

13. 5. 2013 - Autor: Jiří Jánský

Pokles ceny odrazuje nezkušené retailové hráče, naopak zkušení investoři vidí příležitost k levnému nákupu. Tato situace se opakuje nejen na akciovém trhu, ale i na trhu fyzických drahých kovů. Když klesá cena zlata nebo cena stříbra, nákupů přibývá. Přicházejí zkušení investoři, disponující většími finančními objemy, a nakupují stříbrné a zlaté mince, slitky či cihly.

Bylo by chybou představit si tento nárůst poptávky jako záležitost několika desítek či stovek jednotlivců. Nakupují velcí institucionární hráči, kteří mnohdy investují s velmi dlouhodobým investičním horizontem. Příkladem mohou být čínské nákupy investičního stříbra, kde podle kvalifikovaných odhadů jde o nákupy fyzického stříbra s výhledem na 15 až 30 let. Zde jde o výměnu papírového aktiva za fyzický podklad, čili o zajištění před hrozbou inflace. Druhým příkladem, zůstaneme-li v Asii, mohou být nákupy japonských penzijních fondů. Obě zmíněné země patří k největším držitelům amerických státních dluhopisů na světě. Pokud tedy Čína a Japonsko nakupují v době cenových propadů drahé kovy, lze se domýšlet proč. Mimochodem obě země patří také k průmyslovým velmocem, takže další důvod pro doplnění zásob drahých kovů je zřejmý.

Fyzický kov v době příznivé ceny končí tedy ve velkém u velkých hráčů, kteří mohou absorbovat velkou část disponibilního drahého kovu. Zpracovatelé stříbra a zlata, tedy rafinérie a mincovny, jsou pak v situaci, kdy nestíhají pokrýt produkci. Problémy s dostatkem kovu se očekávaly už na přelomu roku, kdy US mincovna oznámila rekordní prodeje zlatých mincí. Dodejme, že šlo o situaci ještě před poklesem ceny zlata a stříbra. A co následovalo?

V době, kdy cena stříbra poklesla až pod 24 USD za unci a cena zlata otestovala hranici 1300 USD za unci poptávky po fyzickém kovu několikanásobně stouply. Vzrůst poptávky zaznamenali také velkoobchodníci s drahými kovy, včetně nás. V určitou chvíli nebyly stříbrné mince Silver Eagle z produkce US mint ani stříbrné mince Maple Leaf z produkce CRM dostupné vůbec, respektive tyto dvě největší světové mincovny nebyly schopny velkoobchodníkům garantovat včasné dodávky. Situace se normalizuje, zásilky již putují i k evropským velkoobchodníkům s drahými kovy.

V současné době tedy jsou dostupné mince Silver Eagle a Maple Leaf. Mezitím US mincovna oznámila nedostupnost malých zlatých mincí Gold Eagle o hmotnosti 1/10 unce – tato situace trvala cca 14 dnů. Tyto extrémně malé mince jsou oblíbeny spíše jako dárkový předmět, z jejich nedostatku lze usuzovat, že ve větším objemu nynějších nízkých cen zlata využívá i drobný retailový investor.

Vidíme, že burzovní cena stříbra a zlata neodpovídá realitě fyzického trhu. Burzovní obchodník ale v drtivé většině případů využívá cenových pohybů k peněžnímu profitu, čili bez fyzického předání kovu. Z toho pak plyne extrémní volatilita drahých kovů v uplynulých týdnech. Zkušenější investor (anebo absolvent našich tradingových konzultací) si na těchto pohybech umí přijít na své. Fyzický trh je, jak jsme si ukázali, veden zcela jinými důvody – na fyzickém trhu zlata a stříbra nejde o zisk z cenového pohybu, ale o fyzické dodání drahého kovu. A to může být ve volatilních dobách potíž. Zejména fyzického investičního stříbra není tak velké množství, aby dokázalo uspokojit nákupní apetit. Problémy US mint a CRM s dostatečnou produkcí stříbrných mincí jsou názorným příkladem.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio – 1. část

Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Rok 2013: Jaké ceny zlata a stříbra očkává LBMA?

Investice do zlata a stříbra: Riziko padělků

Zpět na články

Nejnovější články


Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE