Média & Blog

Investiční stříbro si připsalo za měsíc 10%

15. 8. 2013 - Autor: Martin Kopáček

Cena stříbra během čtyř týdnů vzrostla o 10%. Cena se odrazila od tříletého dna na úrovni kolem 19 USD za troyskou unci stříbra a aktuálně se drží nad hranicí 21 USD. Ve střednědobém horizontu byl cenový pohyb očekávaný. Již dříve jsme informovali, pozice těžařů obsažené v reportu COT již delší dobu indikovaly extrémní neochotu producentů k dodávání stříbra na trh. Pokud COT ukazuje pokles short pozic producentů, bývá to velmi často signál ukončení poklesu – či začátku odrazu od cenového dna. Zatímco média zásobovala laickou veřejnost zprávami o poklesech ceny stříbra, viděli zkušení investoři velkou příležitost ke střednědobému zisku. Laici debatovali o propadu ceny stříbra ke 4 dolarům, zatímco zkušení investoři využili nízké ceny k zisku. Cenový odraz od 19 dolarů nad 21 je ukázkou, jak se vyplatí sledovat faktory ovlivňující cenu drahých kovů – a ignorovat debaty laiků i úvahy novinářů.

Dlouhodobý pokles ceny stříbra dostal producenty do situace, kdy byla těžba na produkčních nákladech. Těžba stříbra poklesla a u dodávek fyzického stříbra se projevil nedostatek stříbrných mincí a slitků. Vysoká poptávka po stříbře v době, kdy cena klesala, byla pro zkušené investory důležitým signálem, že zásoby fyzického kovu poklesnou – a cena bude reagovat s velkou pravděpodobností růstem. Podporou pro růst ceny stříbra i zlata je samozřejmě i odliv zlata a stříbra do Asie.

Z burzy se stáhla řada spekulantů na pokles. Důvodem byl odliv kapitálu z ETF do akciového trhu, kde díky probíhajícímu kvantitativnímu uvolňování proběhla razantní růstová rally. To znamenalo snížení pozic spekulativního kapitálu na trhu stříbra, čili snížení tlaku na short selling. Velmi důležitými signálem bylo také stažení JPM z trhu drahých kovů. Tlak na pokles ceny stříbra a zlata ze strany burzovních obchodníků se rázem velmi snížil, což s rostoucí poptávkou po fyzickém kovu skutečně znamenalo zastavení poklesu cen.

Co je před námi? Důležitou zprávou pro cenový růst zlata a stříbra jsou volby v Německu, které proběhnou 22.září. Favoritem voleb je kancléřka Merkelová, která se nyní raději pečlivě vyhýbá tématu dalšího postupu v předluženém Řecku. Co bude po německých volbách? Budou Němci ochotni dále udržovat řeckého pacienta při životě svými daněmi? Může dojít k devalvaci eura? To přispívá k poptávce po drahých kovů a samozřejmě i k aktuálními odrazu grafu stříbra od cenového dna. Německá poptávka po investičním stříbře v těchto týdnech překonává rekordy, neboť k povolebním rizikům se přidává skutečnost, že DPH ve výši 7% na investiční stříbro skončí s letošním rokem. Dodejme, že ze snížené sazby DPH 7% úspěšně těží i čeští investoři.

Růstu ceny zlata a stříbra kromě blížících se německých voleb nahrává i nejistota ohledně vývoje v USA. Finanční trhy očekávají, jaký bude další vývoj amerického státního dluhu. Dluhová nejistota a možný pokles hodnoty dolaru pochopitelně činí levné nákupy stříbra a zlata ještě atraktivnějšími.

Odraz grafu stříbra od 19 dolarů a růst ceny investičního stříbra o 10% za měsíc ukazuje, že kvalifikovaný investor dokáže vystihnout střednědobé cenové trendy. Zisk zaznamenali samozřejmě i absolventi našich tradingových konzultací, kteří již umí interpretovat COT. Investiční stříbro je stále pod 25 USD za unci, čili investice do stříbra jsou i přes nárůst ceny 10% stále velmi zajímavé.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Stříbro s DPH %: Sedm kroků k nákupu

Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio 2.část

Kdo a proč tlačí cenu drahých kovů dolů: Vyděláme?

Zpět na články

Nejnovější články


Fed ponechal úrokové sazby beze změny

Fed ponechal úrokové sazby beze změny

2. 5. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Fed včera v souladu s očekáváními oznámil, že vhledem k neklesající míře inflace ponechá úrokové ... číst dále

Poměr cen zlata a stříbra

Poměr cen zlata a stříbra

29. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Dnes se po delší době vracíme k vývoji poměru cen zlata a stříbra. Od května ... číst dále

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE