Média & Blog

Kyperská krádež: Investice do zlata a stříbra rostou

21. 3. 2013 - Autor: Martin Kopáček

Když se stát (nebo představitelé EU) rozhodne ukrást střadatelům peníze, je to až nepříjemně snadné. Stačí schválit zákon, kterým se střadatelům sebere část jejich peněz. Odborně se takový krok označuje jako zdanění úspor, selský rozum ale říká, že jde o obyčejnou krádež. Na jedné straně se po celou dobu dluhové krize snaží EU úzkostlivě střadatele chránit pojištěním vkladů, dluhy Řecka smaže. Italské a španělské dluhy platí EU z peněz všech daňových poplatníků. Kyperským občanům měří ale jiným metrem. Finanční injekci Kypru podmínila EU bezprecedentním krokem: zdaněním úspor.

Ihned po ohlášení tohoto záměru se rozjela masivní informační manipulace veřejnosti. Média poukazovala na to, že Kypr je tzv. daňovým rájem, že zde ukládají své peníze bohatí Rusové. Obecný odpor k ruským zbohatlíkům a k daňovým rájům měl být povzbuzován a zakrýt druhou stránku tohoto kroku.
Podívejme se na to trošku jinak. To, že Kypr uplatňuje nízké daňové sazby, je ukázkou ekonomické rozvážnosti – nízké daně přilákají kapitál. Francouzský prezident Holland zvolil vysoké zdanění a dnes se diví, že nemá koho zdaňovat. Vysoké daně spolehlivě vyhnaly peníze ze země – mimo jiné právě na Kypr. Kypr, který uplatňoval rozumné zdanění, za to má být nyní potrestán.
Že jsou majiteli části peněz v kyperských bankách také bohatí Rusové, je přece naprosto jedno. Pokud jde o bankovní vklady, peníze na účtu nemají národnost, leží prostě v bance.
Média povětšinou tiše zamlčela je fakt, že zdanění by tvrdě postihlo především průměrné obyvatele Kypru. Kdo by přijal s klidem, že mu bude jen tak ukradeno 7 až 9,9 procent úspor? Pamětníky měnové reformy, kterou v padesátých letech v Československu provedl komunistický režim, asi zamrazilo…

V době vzniku tohoto článku kyperský parlament odmítl schválit krádež peněz z bankovních vkladů. Jak se bude situace dále vyvíjet, netuší asi nikdo. Dvojí metr, který EU uplatňuje vůči Řecku, Španělsku, Portugalsku, Irsku, Itálii na jedné straně a vůči Kypru na straně druhé, je velmi riskantní. Jisté je, že již po víkendovém jednání EU a po ohlášení záměru okrást kyperské vkladatele spadlo euro na dlouhodobá minima. A začal nájezd na kyperské banky. Zoufalí vkladatelé se pokoušeli vybírat své úspory.

Poptávka po investičním zlatě a investičním stříbře okamžitě vzrostla. Ceny zlata a stříbra zareagovaly na zvýšenou poptávku růstem. Mezi kupujícími ale zdaleka nejsou jen obyvatelé Kypru. Také obyvatelé jižní části eurozóny se právem obávají, že by časem mohlo dojít ke krádeži peněz z bankovních účtů i v dalších zadlužených zemích. Obyvatelé severních částí eurozóny se obávají, že euro může být nezvládnutou dluhovou krizí velmi těžce poškozeno.
Česká koruna z této situace nemůže dlouhodobě těžit. Znehodnocení eura by se v rámci měnových válek po čase přelilo i mimo země eurozóny. Dlouhodobě by Česká národní banka nemohla tolerovat silnou korunu, neboť by vznikl problém pro český export. Byl by drahý. Takže pokud zdevalvuje euro, projeví se znehodnocení i na české koruně. A není vyloučeno, že se časem i čeští střadatelé dočkají návrhu na solidární daň …
Politické špičky mívají divoké nápady, zejména když nejde o jejich vlastní peníze. Kyperský pokus o krádež je ukázkou rizik, která se nevyhnou žádném bankovnímu vkladu. Neberme toto varování na lehkou váhu.

Ale pojďme k veselejším zprávám. Investiční stříbro a investiční zlato poskočilo nejen cenově, ale narostly i objemy nákupu stříbra a zlata. Velmi vzrostly objednávky investičního stříbra se 7% DPH v naší německé pobočce. Důvodem je, že si mnoho českých investorů uvědomilo, že příště by nenasytná ruka státu nebo EU mohla sáhnout i po jejich úsporách. Zlato a stříbro znovu potvrzují svoji roli platidla, které nemůže zbankrotovat ani ztratit hodnotu. Investoři reagují na zřejmá rizika a nakupují zlato a stříbro.

Z kyperské krize vzešly také nové tradingové příležitosti. Propad na burzách přinesl růst volatility a tedy tučná prémia při výpisu put opcí na indexová ETF. V uplynulých dnech inkasovali absolventi našich tradingových konzultací nemalé peníze právě při těchto výpisech, což podrobně popisujeme na našich FB stránkách. Pozice těžařů jsou již delší dobu ostře růstové (zlato). Kyperská krize nám velmi hraje do karet a umožňuje absolventům tradingových konzultací uzavírat dobré zisky. Také stříbro těží z kyperské krize, takže ti, kteří vypisovali put opce na stříbře, jsou nyní v slušném zisku. Uvidíme, jak se bude krize nadále vyvíjet a samozřejmě budeme využívat všech ziskových příležitostí, které nám trh nabídne.
Systém výpisů na indexových ETF je podobný, jaký jsme realizovali při pádu trhů po volbě prezidenta Obamy, při obavách z fiscal cliff a po italských volbách. Všechny situace byly zobchodovány s dobrými zisky, a tak si držíme palce, aby i kyperská krize absolventům konzultací přispěla do série ziskových obchodů zisk.

Na dluhové krizi jsou od samého počátku biti střadatelé, na jejichž daňové zátěži se všechna opatření EU posléze projeví. Střadatelé pocítí i dopady vysoké nezaměstnanosti, která EU dusí. Investoři do zlata a stříbra své úspory chrání rozumným způsobem, zlato ani stříbro na rozdíl od papírových peněz nemůže zkrachovat. Investoři dále těží z dluhové krize vhodnými tradingovými strategiemi a vydělají zajímavé peníze. Pro lidi, kteří nejsou pasivní, je proto krize vítaným zdrojem obchodních příležitostí.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Výnos 38% je důvodem ke spokojenosti

Nákup stříbra v Německu se 7% DPH: Otázky a odpovědi


Sedm mýtů o investici do drahých kovů

Investice do zlata a stříbra: Riziko padělků

Investiční stříbro: Budujeme osobní portfolio (1.část)

Zpět na články

Nejnovější články


Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE