Média & Blog

FED poslal trhy k zemi, Faber nakupuje zlato

24. 6. 2013 - Autor: Martin Kopáček

Pumpování peněz do ekonomiky by mohlo skončit. Tato zpráva šéfa amerického FEDu Bena Bernankeho poslala akciové trhy k zemi rychlostí, jakou nezažily od konce roku 2011. Pokud by americká centrální banka přestala uměle dodávat likviditu na finanční trhy, investoři očekávají podstatně pomalejší růst cen akcií. Investorské obavy se odrazily v prudkém propadu akciového trhu, kde hlavní index Dow Jones za jediný den propadl o nečekaných 350 bodů. Americká ekonomika sice podle oficiálních statistik roste, ale tempo růstu brzdí vleklé problémy eurozóny i podstatně pomalejší růst Číny. Investoři, kteří na akciových trzích zažívali tříletý růst, se obávají zpomalení růstu cen akcií nebo i změny trendu.

Jak vědí absolventi našich tradingových konzultací, pro náladu na trhu máme spolehlivý nástroj. Index strachu VIX, kterým měříme obavy na trhu, dosáhl po vystoupení Bena Bernankeho vysokých hodnot. Zajímavé je, že investoři podle VIXu hodnotí ukončení intervencí FEDu jako větší riziko, než byla kupříkladu situace na Kypru nebo nejistota po amerických prezidentských volbách. Větší obavy, než jaké panují na akciovém trhu nyní, vykazovaly podle VIXu světové finanční trhy pouze v době amerického fiskálního útesu. Podle VIXu vyvolal šéf FEDu Ben Bernanke u invstorů poměrně značné obavy.

Propad zažily také drahé kovy. Graf ceny zlata se dostal až pod 1300 dolarů za unci, cena stříbra otestovala hranici dvaceti dolarů. To se promítá v situaci producentů drahých kovů. Těžařské firmy mají podle odhadů náklady na těžbu zlata v průměrné výši 1200 dolarů. Extrémně nízká cena zlata tedy začíná tlačit na produkční možnosti těžařů. Těžařům příliš velký prostor pro zisk v situaci, kdy cena zlata atakuje hranici 1300 dolarů za unci, již nezbývá.
Akcie těžařských firem jsou na burze pod dvojnásobným prodejním tlakem. V mnoha případech se firmy dostávají na hranici rentability a některým hrozí zánik. U jiných se prodejní trend projeví ve velmi nízkém ocenění akcií – akcie jsou nyní podhodnocené. Zkušení investoři se samozřejmě vyhnou firmám v potížích, naopak akcie zdravých těžařských firem nakupují do svých portfolií.

A co cenové prognózy tzv. odborníků? Opět se ukázalo, že spíše věští z křišťálové koule. Příkladem může být smršť změn v cílových cenách, která následovala po poklesu ceny zlata a stříbra. Bankovní domy, analytické firmy a tzv. specialisté pouze vyměnili čísla ve svých předpovědích. Spoléhat na tyto předpovědi je proto nesmyslné. Křišťálovou kouli nemá ani tak prestižní instituce, jakou je oblasti zlata a stříbra respektovaná LBMA.

Každý investor, který chce k investicím do zlata a stříbra přistupovat zodpovědně, by měl umět vyhodnotit především reporty COT. Jde především o ochotu producentů drahých kovů dodávat za aktuální ceny na trh. Těžař ví, za kolik produkuje a v jakém objemu je schopen dodávat na trhy. Zodpovědný investor z postojů těžařů umí vyhodnotit aktuální cenu nejen zlata a stříbra, ale celkovou situaci na trhu.

Komunita absolventů našich tradingových konzultací se každý týden rozrůstá. Mnozí, kteří před pár měsíci s problematikou investic do drahých kovů pouze začínali, patří nyní mezi ty investory a tradery, kteří si na propadu ceny zlata a stříbra přijdou na velmi zajímavé peníze. Kdo chce investovat do drahých kovů, měl by si nejprve osvojit znalosti. Jak ukazují výsledky absolventů našich tradingových konzultací, výsledky se dostaví. Díky schopnosti číst COT, chápat postoje účastníků trhu a díky znalostem vhodných nástrojů patří absolventi konzultací mezi ty investory, kteří se v současné situaci nemusejí spoléhat na tzv. odborníky, ale umí sami vyhodnotit situaci.

Jak tedy vypadá aktuální situace v oblasti investičního zlata a investičního stříbra? Jak jsme si již řekli, po vystoupení Bena Bernankeho následoval propad finančních trhů i cen drahých kovů. Aktuální ochota producentů zlata je na opět na historickém minimu, avšak pozice swapdealerů jsou dosud nakloněny poklesovému trendu. Nízká cena stříbra je stejně jako u zlata potvrzena velmi nízkou ochotou producentů dodávat stříbro na trh. Swapdealeři na trhu stříbra nevidí pro další pokles ceny stříbra tak velký prostor, jako na trhu zlata. Tolik situace zlata a stříbra na burze.

A jak vypadá situace ve fyzickém investičním zlatě a stříbře? Investiční stříbro zažívá delší dobu deficit fyzického kovu. Stříbrné mince a stříbrné slitky na trhu prostě chybějí. Je to logický důsledek kombinace nízké ceny stříbra na burze s poměrně vysokými náklady na jeho těžbu. Fyzické investiční stříbro je proto skupováno ve velkých objemech, poptávka po investičních stříbrných mincích, stříbrných slitcích a stříbrných cihlách je vyšší než skladové zásoby a kapacitní možnosti.

O situaci na zlatě jsme si již řekli. Po Bernankeho výprodeji jsou producenti pod tlakem nízké ceny zlata na burze a vysokých výrobních nákladů. Swapdealeři ještě vidí prostor pro pokles, zejména po nedávném zvýšení daně na investiční zlato v Indii. Zajímavým faktem může být, že známý investor Marc Faber ohlásil nákupy investičního zlata a akcií těžařů drahých kovů.

Na závěr si dovolím osobní poznámku především pro mé absolventy tradingových konzultací. Připomínám, že v době vysoké hodnoty VIXu je ideální situace pro tučné zisky na výpisech put opcí. Z aktuální situace lze vytěžit maximum: Jak levné nákupy investičního stříbra a investičního zlata, tak nemalé peníze z burzovních obchodů stylem tzv. pět minut denně. Aktuální situace nám opět hraje do karet.

——-
Mohlo by Vás zajímat:

Jak vydělat na poklesu ceny stříbra? Investor a trader

Štědrý silvestr aneb Prodělat asi opravdu nešlo

Výnos 38% je důvodem ke spokojenosti

Lednové žně: Investiční stříbro, měď a indexy

Kdy začít a na co se připravit

Zpět na články

Nejnovější články


Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

Cenu zlata významně ovlivnili čínští obchodníci

25. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Čínští obchodníci významně ovlivnili růst cen zlata na historická maxima. Obchodníci na burze v Šanghaji ... číst dále

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

Státní dluh České republiky pokračuje v růstu

22. 4. 2024 - Autor: Jiří Jánský
Ministerstvo financí ČR ve své čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu minulý týden oznámilo ... číst dále

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

Inflace ve Spojených státech je pro zlato dobrá

18. 4. 2024 - Autor: Jindřich Walter
V březnu došlo ve Spojených státech k mírnému zrychlení inflace. Index spotřebitelských cen (CPI), ... číst dále

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

ČNB i nadále pokračuje v nákupech zlata

15. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Česká národní banka (ČNB) výrazně zvýšila objem svých zlatých rezerv, v průběhu letošního prvního ... číst dále

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

Inflace v České republice zůstala na cílové úrovni ČNB

11. 4. 2024 - Autor: Jan Dvořák
Včera byla zveřejněna březnová míra inflace v České republice a zůstala na únorových 2,0 %, ... číst dále

Váš dodavatel rodinného stříbra - již od roku 2009.
Drahé kovy?
Silverum!
Garance zpětného výkupu.
Tradice
Více než 10 let na trhu.
Nejlepší ceny
stříbra v ČR.
Garance původu a ryzosti kovů.

Certifikace

Logo NGC - Numismatic Guaranty Corporation
Logo Puncovního úřadu - SILVERUM s.r.o. má s Puncovním úřadem uzavřenou dobrovolnou dohodu o internetových kontrolních nákupech. Kvalita a původ veškerého zboží našeho e-shopu je tedy pod přísnou kontrolou nezávislého orgánu státní správy.

Spolupracujeme

Logo US Mint
Logo Munze Osterreich
Logo Perth Mint
Logo Royal Canadian Mint
Logo Sunshine Mint
Logo The Royal Mint
Logo Česká Mincovna
Logo 24SAFE